Все повече българчета в чужбина учат родния език в училище. През следващата учебна година врати ще отворят още 18 неделни училища.

Най-новите училища, които ще отворят врати наесен, са предимно в Европа – 13 на брой. 4 училища ще има в Северна Америка и 1 в Обединените арабски емирства.

Снимка: btvnovinite.bg

Нови български училища за 2017/2018 г. Така българските училища в целия свят стават 311. В рамките на само 5 години техният брой се е увеличил почти двойно.

Снимка: btvnovinite.bg

В едно от 4-те български училища в Холандия Алекс Мoхарем е третокласник и не пропуска неделите да бъде там.

„Учим за България, например, че сме били векове под турско робство, че Васил Левски ни е спасил”, обяснява Алекс.

За майката на Алекс най-важно е той да израсне с българско самосъзнание. „За нас беше много важно да се учи да чете и да пише на български. За нас е срамота български деца да не могат да пишат и четат на български език”, каза Недялка Мoхарем.

В училището работят 11 учители. Училището създават две българки, за които всичко българско е кауза.

„Решихме да поставим началото на това начинание, подтикнати от необходимостта нашите собствени деца да получат образование по български език”, обясни Елица Йорданова.

И въпреки недостига на средства, те не смятат да се отказват. Те получават 20 хиляди лева годишно от образователното министерство - пари, които не стигат дори за наема.

„Родителите ни заплащат символична такса, с която да успеем да заплатим труда на учители, за наема, но се справяме”, коментира Камелия Стефанова.   

Отскоро училището в Амстердам има филиал и в град Грьонинген, където учат още 11 българчета. От образователното министерство обещават догодина да вдигнат парите.