Зачестяват нападенията над социални работници. С нож, пистолет и юмруци - така се саморазправят посетителите на социалните служби със служителите.

В една от дирекциите социално подпомагане в София социалните работници често са обект на агресия от страна на родители, към чиито деца са предприети мерки за закрила. Причината - тези деца се използват като оръжие за препитание и когато социалните им ги отнемат, се стига и до бой.

Преди време социалните в столичния район Оборище настанили майка и дете в институция, тъй като мъжът й ги биел. Когато дошъл в социалното за обсъждане на следващи действия, скъсал документите и започнал да крещи. Директорът го чул и се затичал, за да помогне.

„Oтивам и му викам господине кажете какво става аз съм директора и както казвам аз съм директора и в един момент гледам един юмрук лети към мене, избегнах го, но ме закачи по ухото”, разказва Иван Иванов, директор на АСП-Оборище.

Нападателят успял да избяга преди да пристигне полицията. По-късно е задържан. Подобен случай има и в Бяла. Отново, заради извеждане на дете от семейната му среда. Според социалните имало данни, че бащата го бие. В сградата на службата нахлули около 10 близки на семейството.

„Майката започна да отправя заплахи към мен, че ще ме убие, хвана ме за ръката започна да ме дърпа да ме стиска, посегна и към косата ми, директорът успя да ме издърпа влязохме в помещението и се заключихме”, разказва Виолетка Йорданова, нач. отдел „Закрила на детето” в АСП-Бяла.

Пристига полиция, която извежда детето. Родителите му отричат да са посягали на служителите. Заключението на социалните обаче е, че 14-годишното дете е с видимо изоставане в психическото развитие. Никой обаче не го е придружил до ТЕЛК, за да го освидетелстват.

Биячите често се разминават с глоба. През февруари например районният съд в Бяла Слатина глоби със 100 лева жена, посегнала на социален работник.

Когато през 2013 г. парламентът прие по-стоги наказания за нападателите на медици, тогава имаше идея такива наказания да се въведат и за хората, които посягат на социални работници. Това обаче така и не се случи.