Тревожна статистика в Деня на детето. Все още над 1000 българчета са настанени в специализирани институции.

Точно 479 са децата, лишени от родителска грижа, настанени в домове, малко над 600 са бебетата в институциите за медико-социални грижи.

Над 1500 са децата и младежите в центровете за настаняване от семеен тип и още толкова са тези с увреждания, настанени там.

За първите 4 месеца на годината осиновените българчета са 180, а още над 2300 са настанени в приемни семейства.

Истории за спасеното детство разказват Полина Ботева и Дамян Гюров.

Вече близо година Хриси официално е част от семейството на Калин и съпругата му. Още толкова преди това се борят, за да получат възможността да са заедно.

"Може да се каже, че тя спаси нашия живот, защото имахме огромно желание за детенце”, сподели Калин Иванов.

Семейството планира да осинови и второ дете.

Своя ден празнува и Принцесата на мечетата – едно от децата от Приемна грижа.

Момиченцето е с детска церебрална парализа и умствено изоставане, но само за два месеца при своята приемна майка видимо се подобрява.

„Вече мога да кажа, че нашата принцеса на мечетата е половин дизайнер, тя знае как се чертае с креда, знае как се правят кройки, работи с една малка ножичка, но ще стигне и до голямата”, казва Росица Петрова.

А за да останат повече деца в семейството си, в Центъра за обществена подкрепа имат кризисен екип по превенция на изоставянето.

„В края на миналата седмица ни се обадиха от една от болниците, че има майка, която след раждането е изпаднала в депресия и отказва да вземе детето си вкъщи”, обясни Кирил Кирилов.

За месец успешна намеса на екипа, 7 бебета са останали при майките си.