С шествия в цялата страна се отбелязва Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост. Само в Перник няма да има празненства заради постоянните вточини трусове след силното земетресение в района от 5,8 по Рихтер. В София тържествата поведоха министърът на образованието Сергей Игнатов и кметът на града Йорданка Фандъкова. Сборният пункт беше в 10 ч. на площада пред Президентството.

По традиция ученици, учители, културни дейци и официални лица преминаха по централните улици в столицата. Към тях се присъединиха учените от БАН, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова академичният съвет на Софийския университет, както и редица депутати.

Шествието премина през бул. “Цар Освободител”, пл. “Народно събрание”, бул. “Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

В 11 ч. свещеници от Софийската Света Митрополия отслужиха тържествен молебен за празника. Церемонията се състоя при паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

"Учителят е най-важният човек в образованието. Затворен между четирите стени на класната стая, той е човекът, който прави образованието качествено или не. Именно затова трябва да го подкрепяме", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на събралите се пред Народната библиотека ученици.

Тя добави, че този ден е по-специален за нея, тъй като е част именно от образователната система. Фандъкова добави, че София продължава да се подготвя за кандидатурата си за европейска столица на културата. Имаме много предимства, но имаме и много работа да свършим, каза кметът.

Учениците от Националното музикално училище изпълниха „Върви, народе възродени", а тържествено слово за празника произнесе писателят Алек Попов.

Хиляди ученици, студенти и учители се включиха в традиционното празнично шествие във Варна. По традиция манифестацията бе водена от основно училище „Кирил и Методий", което днес има патронен празник. Шествието започна от катедралния храм „Св. Успение Богородично" и завърши на входа на Морската градина. Празникът ще завърши с концерт „И ние сме дали нещо на света", който ще се проведе тази вечер.

За първокласничката Цветелина Милкова от русенското училище „Възраждане" 24 май е по-особен ден. Освен празника на писмеността, тя има и рожден ден. На днешния ден първи клас в Русе завършват над 1580 ученици, които изпратиха учебната година, както подобава - с тържества и много цветя за преподавателите.

Хиляди пловдивски малчугани се събраха на площад „11 септември" в Пловдив пред най-старата българска гимназия, за да почетат делото на светите братя равноопастоли. Тук през 1851 година за първи път е частван деня на славянската писменост и култура.

Снимките и видеоматериалите, които ни изпратихте може да разгледате в специалната ни галерия! Очакваме и вашите кадри от шествията в рубриката "Аз, репортерът".