Лявото платно на автомагистрала "Тракия” по новопостроения участък до Петолъчката бе пуснато в експлоатация в посока Бургас – София. В петък новият 15-километров участък от автомагистралата, който свързва Ямбол и Зимница, бе отворен и в посока София- Бургас.

Шосето, което вече може да се използва от и към морето, съкращава пътя до с повече от 30 километра.

От Агенция "Пътна инфраструктура" очакват бизнесът да прояви интерес към изграждането на бензиностанции по трасето на автомагистралата.

"Това голямо разстояние над 150 км без бензиностанции тези, които са бързи, ще спечелят в бизнес план. Вече име подадено заявление и го разглеждаме максимално бързо, така, че да разрешим вход-изход към магистралата. От страна на държавата, няма да има никакви спънки пред инвеститорите", посочи председателят на АПИ Лазар Лазаров, който инспектира новото трасе.

В момента се обсъжда и възможността за отдаване на концесия на паркингите по аутобана и едно от изискванията ще е да бъде заложено да има обществени тоалетни, които да се ползват от пътуващите. Лазаров каза, че се надява следващата година този въпрос да бъде вече решен.

Най-големият паркинг на магистрала „Тракия” ще бъде край Кабиле, в новооткрития участък, каза пред агенция “Фокус” Иван Иванов, изпълнителен директор на ПСТ Холдинг.

По думите му – близо до паркинга е големият археологически резерват Кабиле и посещенията му от все повече и повече хора ще бъдат предпоставка за икономическо стимулиране на региона.