България ще посрещне Коледа с пролетни температури, но два средиземноморски циклона ще донесат валежи и застудяване и посрещането на новата 2015 г. ще бъде при по-скоро зимни условия. Тази прогноза направи климатологът доц. д-р Георги Рачев в студиото на „Тази сутрин”.

Той посочи, че ако у нас даже и в планините се очаква топла Коледа, то в Северна Европа и САЩ се готвят за снежни бури.

По думите му, от четвъртък ще започне промяна на времето у нас, като циклон от Средиземно море ще донесе дъжд, сняг и застудяване, като „по високите места и планините най-после ще започне да става студено”. „Връщаме се към нормалната зима”, каза той, като допълни, че около 80% е вероятността да не се стигне до образуване на преспи, но утре ще има повече яснота за събота и неделя.

На 30 и 31 декември нов средиземноморски циклон ще мине през страната и отново ще започне понижение на температурите, като омекване се очаква от 2 януари.

Каква година изпращаме?

„Недобра от човешка и синоптична гледна точка” – по този начин доц. Рачев определи белязаната от тежки наводнения 2014 г.

По думите му София, Варна и „поне още 10-ина града” ще отбележат най-високи годишни валежи, откакто се правят замервания (в столицата те превишават 1000 мм).

Климатологът посочи, че 2014 г. вероятно ще се окаже най-топлата в историята.

Каква година ни очаква?

2015 г. не трябва да бъде толкова екстремна, колкото беше тази година, категоричен беше доц. Рачев.

Според неговите данни, януари, февруари и март трябва да са малко по-топли от обикновеното. В отговор на въпрос, експертът коментира, че топлата зима не е прецедент, но освен това например през 2012 г. е имало очаквания сезонът да е по-мек от нормалното, а накрая е станало обратното.

Доц. Рачев призна, че разбирането ни за климата трябва да се усъвършенства, защото от една страна, на Земята става все по-топло, а от друга – количеството лед в Северния ледовит океан се увеличава.