Министерството на отбраната (MO) проверява вариантите за връщане на задължителната военна служба. От ведомството са в готовност за сформиране на експертна група, която да работи по темата. Това се прави в отговор на идеите, лансирани от парламентарните групи на ВМРО и „Патриотичния фронт“.

Засега обаче, със сигурност казармата не се връща.

Подобно решение не може да бъде взето от Министерския съвет или чрез наредба, издадена от министъра на отбраната – за да се върне задължителната военна служба, трябва да има промяна в Конституцията.

Дори Народното събрание да гласува необходимата промяна в основния закон, повечето новобранци няма да има къде да бъдат настанени, тъй като доста от едновремешните поделения са изоставени и занемарени.

Снимка: bTV

В такъв окаян вид например е поделението в Сливница.

Снимка: bTV

„Цяла България е в това състояние. И защо е така? Благодарение на политиците“, коментира Емил Асенов, който работи в поделението в продължение на 21 години – като старшина в танковия полк.

Той одобрява идеята за връщане на казармата.

Снимка: bTV

„Който не е бил в казармата, не е мъж. Казармата учи на ред, на дисциплина. А мама и тате от глезотиите какво го правят? Човек неполезен за нашето общество“, казва Асенов.

Някои обаче смятат казармата за загуба на време.

„Седиш на едно место, чудят се каква глупост да те накарат да направиш. Няма никаква реална военна подготовка“, посочва Божидар.

Снимка: bTV

„Ако ти до 18-годишен не си изграден характер и не знаеш за какво става въпрос, казармата няма да те превъзпита – 100%“, казва още той.

Засега връщането на наборната служба е повече тема за дебат, отколкото реална възможност.

Въпреки това, за да има ефект от военната служба, тя трябва да е поне година, смята министърът на отбраната Николай Ненчев.

Снимка: bTV

„Ако се обсъжда военна служба в рамките на три, четири или пет, тя е напълно недостатъчна. Нашите разчети и това, с което разполагаме като информация, е, че за такава подготовка е необходима поне една година“, казва той.

Редовната военна служба ще натовари чувствително държавния бюджет, напомнят експерти.