ГЕРБ печели 33% от гласовете във Варненска област. Данните са на база 100% обработени протоколи от секционните комисии в региона.

На втора позиция е "БСП за България" - с 24,96% от бюлетините. Подкрепа за партията на Веселин Марешки "Воля" са оказали 11,76 на сто.

За "Обединени патриоти" са гласували 9,15 на сто от варненци, а за ДПС - 6,21.

Общият брой на действителните бюлетини в региона е 210 382, а недействителните гласове са 9745. Близо 2,5 на сто от хората, отишли до урните, не са подкрепили никого в бюлетината.

Най-много преференции са дали избирателите на ГЕРБ и "БСП за България". В листите на двете партии има кандидати, които събират по над 4 хиляди гласа.

Движение "Да, България" получава 2,66 процента от гласовете, допълни Жеков. Почти толкова - 2,49 на сто, са гласувалите за "Нова Република". "Реформаторски блок-Глас народен" получават 1,93 процента от бюлетините, а "АБВ-Движение 21" - 1,51 на сто. ДОСТ е с подкрепа от 0,81 процента.

Варненци одобряват Марешки, защото по думите им обещанията му са добри за всички, а  евтините горива и евтините лекарства се харесват на всички. Според други обаче лекарствата му не са по-евтини от други аптеки.

Предстои „Воля” да бъде санкционирана за агитация в деня на вота с касови бележки.