Военновъздушните сили отбелязват днес 104 години от своето създаване. В 10 ч. цветя и венци ще бъдат поднесени пред Паметника на летеца на пл. "Народно събрание" в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На този ден през 1912 г. от летището в Мустафа паша излита биплан Албатрос с пилот поручик Радул Милков и навигатор поручик Продан Таракчиев. Самолетът извършва разузнавателен полет над Одринската крепост и след като оглежда турските позиции, хвърля две ръчни бомби над гара Караагач. Прието е това да бъде първият случай на бойно използване на авиация в световната военна история и празник на военната ни авиация.

В отбелязването на празника днес ще участват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, военнослужещи и цивилни служители от състава на военната ни авиация, ветерани.

По-късно същия ден на тържествено събрание в столицата личният състав на ВВС ще бъде поздравен за успешното изпълнение на задачите по време на учения, охрана на въздушното пространство на страната, в издирвателно-спасителни операции, погасяване на пожари, при транспортиране на медицински екипи за донорски операции.

За проявен висок професионализъм ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на ВВС.

По повод на празника Националният военноисторически музей организира Седмица на авиацията.

От днес до 16 октомври посетителите на музея ще имат възможност да видят непоказвани експонати, свързани с живота на българските летци, оставили ярка следа в историята на България.

Музеят на авиацията в Крумово също ще отбележи празника с Ден на отворени врати - от 10.00 до 17.00 ч. на 16 октомври.

През целия ден посетителите ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21бис и възстановения салон и кабината на самолет Як-40, ползван от Правителствения авиоотряд 28 и авиокомпания Хемус Еър до 2006 г. На територията на музея се намират Паметен знак, символ на уважението и почитта към загиналите при изпълнение на воинския си дълг български летци, и няколко паметника, сред които на героя от Втората световна война кап. Димитър Списаревски, припомни Банялиева.

Във външната експозиция любителите на авиацията могат да видят и да се докоснат до самолети и вертолети на бойната, транспортната, спортната и селскостопанската авиация. Сред тях най-старият е германският водосамолет Арадо-196 А3 "Акула". Там са ветераните от Втората световна война "летящият танк", шурмовакът Ил-2, легендарният изтребител Як-9, бомбардировачът-торпедоносец Ту-2. Изложени са първите реактивни самолети, били на въоръжение в България, всички самолети от серията МиГ и вертолетите били на въоръжение в българската военна авиация.

Днес българските ВВС имат за задача да охраняват въздушното пространство на страната, за което "отговарят" летците от 3 авиобаза - Граф Игнатиево с дежурства по Ер полисинг. Вертолетната ни авиация, представена от 24 авиобаза - Крумово и с транспортни самолети, извън бойните си задачи, участва в издирвателно-спасителни операции, погасяване на пожари и при транспортиране на медицински екипи за донорски операции.