Военен склад в рамките на град Павликени тревожи местните жители. В старото свързочно поделение от години се съхраняват боеприпаси. Обектът е добре охраняем, но е в противречие със законовите изисквания за отстояние от населено място.

Добре боядисана, висока около два метра ограда, очертава границите на старото свързочно поделение, в което днес се съхраняват боеприпаси. Обектът се охранява строго.

600 метра по въздуха делят поделението от жилищен квартал и училище. Охраняемата зона е само на десет крачки от фирмата в близост.

Хората не само там, но и в работилниците наоколо са притеснени, особено след взрива в Иганово, край Сопот. „Няма кой да ги измести в момента. Живеем на заварено положение, няма как”, коментира Людмил Славев. „И да ни тревожи, просто няма къде да работим. Малко е рисковано, но все пак трябва да работим”, допълни Ангел Стефанов.

В отговор на запитването на bTV защо отстоянието от три километра до населеното място не е спазено, от Военното министерство обясниха, че от 1939 г. „...имотът не се е разраснал към града, а обратното. Управата на общината е тази, която е трябвало да следи да се спазва регламентираното отстояние от войсковия имот."

В същото време кметът Емануил Манолов не крие, че общината има интерес от действащото поделение - и като работодател, и като обезпечител на техника при бедствени и кризисни ситуации в района.

„За безопасността на хората си има специализирани органи да си правят проверки. Всичко е много добре - погребите са надеждно охранявани, надеждно изпълнявани във време, с нужната здравина на конструкциите”, коментира кметът на Павликени.

Проверки по искане на граждани са правени през 2009 г. и 2012 г. Резултатите са, че се спазва трудова дисциплина - има противопожарно звено, електротехници, озеленители.