Наближава краят на ерата на бумагите в българските институции. От днес си имаме първото безхартиено министерство. Всички документи във външното ведомство вече са само електронни и обработката им отнема минути, а не дни, както досега. Освен това ще се спестят над 100 000 лева годишно.

Документите пристигат в компютъра на министъра, който ги одобрява и парафира с електронния си подпис. По електронен път министърът задава и задачите на своите подчинени. Служителят вижда каква е задачата на своя смартфон и веднага пристъпва към действие.

През лятото електронната система трябва да действа и в преносимите компютри на нашите консули, за да помагат по-бързо на сънародниците ни зад граница.

Системата била купена още преди 8 години, но се ползва за първи път.

"Съпротивата срещу това винаги е била достатъчно сериозна. Докато един ден министърът на външните работи не издаде заповед и не каза, че от следващия понеделник няма да подписва нищо на хартия", заяви Николай Младенов.

Николай Младенов е от министрите, които никога не се разделят с преносимия си компютър. Той е и сред най-активните в социалните мрежи.