Влизането в болница от днес ще става само с отпечатък от пръст. Ако пациентът откаже да даде такъв, може да не бъде приет за лечение, защото на болницата няма да бъде платено.

Задължението всяка болница да има така наречения пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец. Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

В столичната Окръжна болница Ива Янкова, която прави регистрациите, посочи, че се случват технически проблеми, например да блокира на по-възрастните пациенти, но бързо се решават. По думите й нещата вървят добре и няма нужда от допълнително оптимизиране.

Директорът на болницата д-р Близнаков посочи, че големият обем пациенти, които са се струпали през септември, е помогнал лечебното заведение да направи нужните промени и да увеличи броя на регистраторите. В момента в Окръжна болница работят 10 четци, които се намират в спешното отделение и в други отделения, които хоспитализират. По думите на д-р Близнаков работата с четците улеснява приемането и не е нужно да се търсят документи и лични карти.

Не всички здравни заведения виждат работата с четците като безпроблемна. Позицията им обаче остава неофициална, тъй като се притесняват да противоречат със Здравната каса.

В студиото на „Тази сутрин” д-р Ваньо Шарков, зам.– здравен министър, коментира, че е важно да се уточни, че пациентите могат да бъдат първо хоспитализирани, а после да бъдат регситрирани. По думите му важно е първо да се започне лечение, а пръстовия отпечатък може да остане за по-късно през деня.

От началото на тестовия период до сега 300 хил. души са се регистрирали, а отказите са 0,03 на сто. При отказ на пациента той ще бъде посетен от инспектори от регионалната здравна каса, за да бъде установено дали е здравноосигурен.

Пациентите, които не могат да се регистрират с пръст по медицински причини, ще се приемат по стария ред с лични карти. За всички, които отказват, се обмисля да севъведе електронна карта, която да си купуват.

Друга иновация в здравеопазването и борбата със злоупотребите е ново мобилно приложение, което ще известява потребителя когато Здравната каса извършва плащане от негово име. Така ако човек получи съобщение, а не е постъпвал в болница, лечебното заведение ще бъде санкционирано. Приложението ще е налично най-късно в началото на следващата седмица.

От догодина системата за пръстов отпечатък ще бъде въведена също в аптеките и в кабинетите на джипитата.