Наредбата, която забранява влагането на вода в пилешкото месо влезе в сила още през ноември. Търговците и произвидителите имаха два месеца гратисен период да изпълнят разпоредбите и образно казано да сложат край на " скарата с вода, вместо с месо". От 20-ти януари Агенцията по храните започна масови проверки за пълни с вода пилета.

В днешната акция се включи и земеделският министър Мирослав Найденов. Той се възмути, че напомпаните пилета с вода продължават да стоят по щандовете на магазините, въпреки разпоредбите.

„ Сигурно ще бъдат десетки тонове месо засечени, тези които са нарушили наредбата ще бъдат санкционирани и търговците и производителите”, заяви Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

Проверка, направена преди ден, е открила пилета с над 20% вода в търговски обект. Дали пилешкото е спряно от продажба - инспектори проверяват в присъствието на медиите. Допускането на камерите обаче беше трудно.

Наредбата забранява влагането на вода над 4,3 %. По щандовете за пилешко месо обаче бяха открити продукти с много по-високо водно съдържание.

„Ще бъдат свалени от търговската мрежа, докато се премахнат несъответствията, защото са в разрез с нормативните изисквания”, допълни д-р Силвия Каменова от Агенция по безопасност на храните.

Според представителите на търговската верига обаче текстовете на наредбата не са прецизни, най-вече по отношение на старите доставки, които следва се хвърлят.

 

До налагането на санкции не се стигна. Най - стриктно обаче новата наредба трябва да се спазва от производителите.

„Тумблирането и шприцоването са нормални процеси за варено - пушени деликатеси, за шунки и продукти, които са преминали термична обработка като цяло. Те не са нормални процеси за сурови продукти, такива, каквито произвеждаме и предлагаме ние на нашия пазар”, обясни Юлия Пилчева, директор на фабрика за производство на пилешко месо.

Факт е обаче, че част от производителите злоупотребяват с влагането на вода, с цел по атрактивен търговски вид и по-ниска цена.

Проблемите пред търговците също не са малко, тъй като трябва да изхвърлят килограми годно месо, само защото не отговаря на новата наредба, а все пак говорим за безопасен продукт в срок на годност

От тук идват и опасенията, че ще се стигне до разхищаването на големи количества пилешко месо. Ще вметна, че за търговците излиза по-евтино да хвърлят стоката, отколкото да я дарят, защото плащането на ДДС върху даренията - като хранителни продукти продължава. Иначе - глобата за магазините нарушители е 5000 лв., а за производителите 10 хил.