Представителите на най-високото ниво в държавата – президент, премиер, министри и депутати, които ползват услугите на Авиоотряд 28, ще разполагат с меню от ранга на висококласен ресторант.

В поръчката за кетъринг са предвидени омари, скариди, октоподи, различни сирена, екзотични плодове и уиски с черен етикет. Прогнозната стойност е 40 000 лева за една година – от 28 април 2015 г. до 28 април 2016 г. Крайният срок за подаване на офертите е 14 април.

Меню

С общо 119 артикула от храни, напитки и консумативи, ще разполагат пътниците властовия авиопревозвач.

Безалкохолните напитки представляват традиционния за всяко редово заведение списък – от минерална вода до газирани продукти. За бирата е указана само разновидност – вносна и българска.

Пътниците на Авиоотряда ще могат да избират от четири вида алкохол в разфасовка от 0,05 л, сред които уиски с черен етикет, водка, джин и бейлис.

Предвидени са няколко вида натурален сок, прясно мляко в кутия и айран.

Сред свежите плодове са записани екзотичните ананас, манго и папая.

18 вида плата, предвидени за 2 и 9 души, ще се сервират на борда на самолетите и хеликоптерите. Пътниците ще могат да избират и от кроасани с различен пълнеж. Ще има три вида сандвичи и два вида хляб.

Основните ястия ще са по 200 гр, аранжирани с декорация, а от тях ще може да се избира сьомга, бяла риба, октопод, калмари, омар, други меса, зеленчуци и ориз и лазаня.

Висшите държавници ще разполагат с няколко салати, сред които шопската, както и с ордьоври, в които ще има скариди.

Десертът ще е 70 гр, а изборът се простира между четири познати торти – „Гараш”, „Сахер”, „Тирамису”, „Чийз кейк” и пресни плодове.

Изисквания

Сред изискванията е да се оставят проби от продуктите, включени в менютата, за срок от 48 часа, според изискванията на Закона за храните и Българската агенция по безопасност на храните. Също така изпълнителят е длъжен да осигури достъп до кетъринга на представител на Националната служба за охрана и възможност за проверка на хранителните продукти.

Оценка

Оценяването на ценовите предложения на допуснатите до участие в процедурата участници ще се извърши чрез критерий “икономически най-изгодна оферта”. Общата цена на 119-те продукта ще сформира 50%, средно аритметична цена на цялостното обслужване за всяка конкретна доставка на кетъринга ще е 30%, а останалите 20% ще бъдат от месечната цена за измиване и съхранение на посуда за многократна употреба до 100 комплекта.

Парите на Авиоотряда

В края на 2014 година бе взето решение правителственият Авиоотряд 28 да получи допълнителни 1 млн. лв., за да покрие текущите си разходи.

Полетите на властта в управлението на ГЕРБ станаха обект на прокурорско разследване през лятото на 2013 г. Одитен доклад на Сметната палата показа, че някои от полетите на ГЕРБ са подписвани лично от бившия и настоящ премиер Борисов.

По този въпрос бе сформирана и времена парламентарна комисия за проверка на ползването на Авиоотряд 28, както и на самолетите и вертолетите на Министерството на отбраната. Според данните от доклада й Министерският съвет е заплатил за полети с Авиоотряд 28 1 653 699 лева за периода 1 март 2011 до 31 май 2013 г. Тази сума не включва периода преди март 2011 г., когато Авиоотрядът е бил под шапката на Министерство на транспорта. За периода август 2009 - март 2013 са извършени 309 полета със самолети и хеликоптери на Авиоотряд 28.