По-високи заплати за властта. С почти 110 лева скачат възнагражденията на депутатите за следващите 3 месеца. Увеличение ще има и за доходите на останалите висши държавници.

Снимка: bTV

Депутатската заплата става почти 2 800 лева. Но освен това народните представители взимат и пари за сътрудници и за участие в комисии.

Снимка: bTV

Министерската заплата ще надскочи 3600 лв. Премиерът ще взима с почти 170 лева повече и месечно ще разполага с над 4300 лв.

Снимка: bTV

Президентът ще се подписва под почти 5600 лева.

У нас заплатите на висшите държавници се променят най-често - 4 пъти в годината. Сами са си гласували това правило. Доходите им зависят от средната заплата в обществения сектор.

Избраниците на народа обаче напомнят, че доходите може да тръгнат и в обратна посока, ако статистиката отчете спад.

„На фона на действителността и отговорността не е кой знае каква заплатата на депутата”, коментира Александър Ненков от ГЕРБ.

„Не смятам, че това е най-големият харч. Вероятно ще бъдат обложени с данъци, осигуровки - като за всички останали”, каза Петър Чобанов от ДПС.

И на село, и на жълтите павета, оказва се, въпросът не е в това колко често вдигат заплатите на депутатите, а каква работа всъщност вършат.

„Просто, може би, за да не се дразнят хората на всяко тримесечие - да се помисли за механизъм, с който се актуализират по-рядко и да се изгладят тези вълнения”, предлага Петър Чобанов.

„Те не работят, като ги гледам по телевизора, хванал вестника и чете. И на мен ми се иска да стана депутат, ама на”, коментира Борислав Нешев.