Министърът на финансите Владислав Горанов отрече, че България ще връща милиони евро на ЕС.

Според информацията, което се появи вчера, Брюксел е установил нередности при използването на европейски средства по земеделската програма: купени били луксозни возила, АТВ-та, мотори и дори плавателни съдове, които вместо за туризъм, били ползвани за лични цели от бенефициентите.

Точният размер на средствата трябвало да стане ясен следващата седмица.

"Не, няма, това са спекулации, твърдо", заяви Горанов, цитиран от БТА.

Там, където има доказани злоупотреби, това означава не само санкция, но и след това намеса на съдебната власт, коментира пък вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Практиката да се правят финансови корекции обаче я има в цяла Европа, добави той.

Калфин посочи, че проверките се правят или от националните органи, или от Европейската комисия.

„Има теми, по които спорим – те са свързани с държавни помощи, какво трябва да се разглежда като държавна помощ. Стремежът на всеки, който управлява оперативна програма, обаче е да не влиза в тези рискови територии, в които може да има различно тълкуване. Друг е въпросът, когато вече бъдат оспорени процедури. Най-често тогава се налагат подобни финансови корекции”, коментира министърът.

Днешният парламентарен контрол започна с разисквания за финансовата политика на правителството. По думите на Корнелия Нинова от БСП, левицата е предизвикала тези разисквания, за да се разбере истината за финансовото състояние на държавата.

Според нея има драстично разминаване между това, което правителството и министър-председателят говорят и оценките, които идват от Европейската комисия. От друга страна има разминаване и между това, което кабинетът представя в България и жизненото равнище на хората и развитието на икономиката.