Министърът на финансите Владислав Горанов оспори средствата, платени за доклада, изготвен за КТБ от „Аликс Партнърс”. Според него сумата е около 800 000 евро.

За този доклад настояваха политиците, добави Горанов след участието си в парламентарния контрол. Дали е оправдан разходът - общественият интерес го изисква и в този смисъл е оправдан, убеден е министърът.

На въпрос не трябва ли да се публикува техният доклад и обществото да се запознае с него, Горанов отговори, че това са частно-правни отношения между синдиците на банка в несъстоятелност и една международна компания. Това, което мога да ви уверя е, че предметът и обхватът на договора значително надхвърля заданието, което народните представители вписаха в Закона за банковата несъстоятелност, увери министърът, цитиран от БГНЕС.

За повече информация, налична в КТБ, която да стане публична, ще се наложи законодателна инициатива, посочи Горанов.

Министър Горанов решава дали да освободи синдиците на КТБ

Министърът на финансите Владислав Горанов ще реши до края на деня дали да предложи на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете да предприеме действия спрямо един или всички синдици на КТБ.

Това каза Горанов пред журналисти в парламента на въпрос за евентуално освобождаване на синдиците на банката.

Той обясни, че решението му ще бъде продиктувано от анализ на фактическата обстановка, свързана с дейността на синдиците, и най-вече от нелепата грешка, която възбуди дебат относно достоверността на изнесените данни.

Горанов уточни, че има предвид грешката в един от списъците, свързани с влоговете на политическите партии.

До края на деня ще ви уведомя за моето решение, каза финансовият министър.

Финансовият министър коментира, че доколкото му е известно докладът за "Аликс Партнърс" струва под 1 млн. евро - около 800 хиляди евро. Предметът и обхватът на договора значително надхвърля заданието, което народните представители вписаха в Закона за банковата несъстоятелност, увери той.