Владислав Горанов: Българското правителство не е получавало предложение от ЧЕЗ в Прага
Държавата има достатъчно инструменти да контролира ЕРП-тата, истерията, която се създаде, е прекомерна и ненужна, смята финансовият министър
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    1
Владислав Горанов
Снимка: btvnovinite.bg

До момента българското правителство не е получавало каквато и да било покана или предложение от страна на ЧЕЗ – Прага, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

От думите му стана ясно, че дори това да се случи, няма да се тръгне автоматично към  партньорство с „Инерком”.

Чешката ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделкатаВ края на март или началото на април ще има нови срещи с представителите на „Инерком”

„Много е вероятно да трябва да изчетем тези няколко хиляди страници – тези 15 килограма договор, защото ако влизаме в него, ние трябва внимателно да знаем с какво се ангажираме”, коментира Горанов.

„Държавата има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните компании и истерията, която се създаде в обществото, е прекомерна и ненужна”, категоричен е финансовият министър.

„Този, който познава устройството на държавата и функциите на отделните институции, не би трябвало да бъде притеснен за собствеността на електроразпределителните предприятия, а по-скоро за това как функционират”, посочи Горанов.

„Ако е сигурно, че финансовото обезпечение на сделката не е свързано с пране на пари или със съмнителни капитали, не виждам причина да се притесняваме”, каза министърът на въпрос дали се притеснява, ако сделката приключи, както е в момента – „Инерком” купува дяловете и управлява ЧЕЗ.

Горанов беше категоричен, че държавата по никакъв начин няма да води разговори за извънсъдебно споразумение с ЧЕЗ – Прага. Чешката компания ни съди за стотици милиони евро заради законови промени в сферата на енергетиката, които те смятат, че са им навредили.

  • 0
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре