Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева се яви за първи път по делото, станало известно като „Червеи”.

Процесът започна днес на втора инстанция. Той се води срещу Янева и бившия служител на ДАНС Тодор Костадинов за незаконно разрешени специални разузнавателни средства (СРС).

На първа инстанция Янева беше осъдена условно за това, че два пъти е разрешила неправомерно използване и продължаване на СРС-та. Костадинов беше само глобен с 3000 лв.

Сега Янева обясни пред апелативния съд, че е била подведена, тъй като е имала достъп до справки, в които не били отбелязвани всички искани и давани срокове за продължаване на подслушванията. Това не са официални документи и не могат да се използват като доказателства.

Янева обясни още, че от пет години познава адв. Момчил Мондешки, името на когото нашумя по т.нар. скандал „Яневагейт” със записаните думи на самия Мондешки, Янева и съдия Румяна Ченалова.

По думите на Янева досега тя не се е явявала пред първата инстанция по делото, защото се чувствала изключително притеснена от ситуацията, в която е била поставена.

Днес обаче се е появила, защото това е бил последният момент, в който да се защити.