Веселин Марешки лъже. Това заяви Владимир Каролев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Миналата седмица в предаването лидерът на „Воля“ заяви, че „октоподът на картела си има политически пипала“ и препоръча на Каролев да „отиде да си вземе жалките пари от картела“ и с тях бързо да си зареди от неговата бензиностанция. Той добави и че Каролев е бил засечен на негова бензиностанция.

В дните, в които Марешки твърди, че съм бил на обекта му в „Люлин“, бях в Русе и всички медии го видяха. Това е първата му лъжа. Втората е, че картелът ми плаща. За нея искам да се извини публично, в противен случай ще го дам под съд, каза Каролев.

От това, което Марешки говори, има само една истина – за документите за качеството на горивата. Той е прав, че няма как редовно да продаваш боклуци на българите, каквото и да е, и те да си купуват от теб, добави гостът.

Каролев попита българските власти и НАП дали е вярно, че Марешки е платил 50 млн. лв. акцизи и ДДС за горива на стойност 100 млн. лв., които казва, че е купил от русенската рафинерия.

Абсолютно невярно е, че конкуренцията му е в картел срещу него, защото иска да намали цените. По официални данни на Агенция „Митници“ 60% от пазара на горива е вътрешно производство, а 40% – внос, а акцизите и ДДС са 80% от вътрешното производство. Това означава, че всеки втори литър вносно гориво е с неплатен акциз. Това не е само при него, каза Каролев.

Според него дизелът от Молдова отговаря на изискванията, но при транспорта документите му се сменят, например за корабно гориво или мазут, за които акцизите са много по-малки. След това се намира подкупни митничар и експерт и се плаща по-ниският акциз. Това правят много бензиностанции, каза Каролев.

Вижте целия разговор във видеото: