ВКС потвърди, че ЧЕЗ е взимало незаконосъобразно пари от абонатите си, срещу които са подали писмено възражение, или когато са били уличени в неправомерно въздействие върху измервателните устройства, без това да бъде доказано, предаде БГНЕС.

Според Комисията за защита на потребителите дружеството е въвело неравноправни клаузи в договорите с потребителите за предоставяне на услугата. Една от клаузите гласи, че „подаването на възражение срещу сметката не освобождава потребителя от задължението да заплати дължимата сума”.

Според решението на ВКС в срок от два месеца дружеството трябва да премахне клаузите от Общите условия на договорите.

В момента се разглеждат и други колективни искове срещу някои електроразпределителни дружества, които не са отстранили нужното по препоръка на КЗП.

По повод съобщението от ЧЕЗ информираха, че отдавна не прилагат двете клаузи от „Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа“, които бяха обявени за неравноправни.  

Начисляването на суми за енергия и корекции в количествата измерена електрическа енергия, включително при неправомерно въздействие върху средствата за търговско измерване, се извършват при реда и условията, посочени в Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, които са подзаконов нормативен акт. ( обн., ДВ, бр. 98 от 12.11.2013 г.).

 Компаниите от групата на ЧЕЗ в България винаги уважават решенията на ВКС и ги изпълняват в законоустановените срокове, посочват от дружеството.