Държавният глава на Франция Еманюел Макрон пристига тази вечер у нас със съпругата си Брижит. Френски президент не е идвал от 10 години в България след като Никола Саркози пристигна след освобождаването на медицинските сестри от Либия.

Визитите на френските президенти винаги са били в ключови за най-новата ни история моменти.

Началото на промяната – това е символиката на първата визита на френския президент Франсоа Митеран през януари 1989 г. Тя ще се помни със закуската в посолството с 12-те интелектуалци, сред тях и първият демократично избран президент доктор Желев.

Журналистът Тони Николов е присъствал на лекцията на Митеран в Софийския университет.

„Спомням си, бях студент 3 курс. За първи път виждам Софийския университет така детайлно почистен, миха лампериите с одеколон. Много трудно се попадаше на нея влизаше се със специални пропуски не беше време на свобода.

С очите си съм виждал как студенти пляскаха и тропаха с крака, когато беше зададен въпросът дали някой не се задържа прекалено дълго във властта. Тогава никой не смееше да произнесе името на Тодор Живков”, разказа Тони Николов.

Митеран говори за общия европейски дом и ангажимента на Франция към интегрирането на източноевропейските държави. На лекцията присъства и съпругата му Даниел.

Вторият път Митеран посещава България пет години по-късно, сам и вече болен, но решен да подкрепи България в новия й път.

Сесилия Саркози, която имаше решаваща роля в освобождаването на медицинските сестри, не придружава президента Саркози при посещението му на 4 октомври 2007 година.

Посещението на Саркози се помни и с ангажимента за влизането ни в Шенген, което все още не е факт и с обещанието ни да купим френски бойни кораби, което не изпълнихме.

Познавачи на френската политика определят посещението на Еманюел Макрон като  голямото източноевропейско завръщане на Франция.