Високи води и нови свлачища са част от последиците след неспирните валежи в почивните дни. Жители на село Осина край Сатовча бяха евакуирани, заради опасност къщите им да се срутят. Река Струма преля на няколко места в Югозападна България.

Рискова ситуация край Струма

Скъсани диги и залети площи – това причини пълноводието на няколко реки в Югозападна България. Река Места скъса дига край Гоце Делчев, но там ситуацията беше бързо овладяна с насипване на голямо количество скален материал.

Река Струма се разбунтува първо в Кюстендилско.

Банщица, Бистрица и Струма са трите реки, които минават през село Жабокрът. При по-интензивни валежи има опасност от наводнения.

Мостът за Кюстендил беше на път да падне, след като водата подкопа една от колоните му. В момента района е обезопасен с камъни и бетонни колони.

Струма преля и край Струмяни.

„Проблемът е изключително голям, виждате, че където се укрепи, след 50 метра почва да бие в долното течение и дигата в протежение на 200 метра продължава да се разрушава”, каза кметът Емил Илиев.

Обилните дъждове активизираха и свлачища. 4 семейства от Осина са евакуирани, между тях е и семейството на кмета. „Разбира се ще се евакуирам, имаме нова постройка до нас, ще се евакуираме там. Не е оправена така, както трябва, но ще се евакуираме, разбира се”, каза Славчо Хаджиев.

При всеки дъжд щетите по къщите стават повече.

Свлачището няма ясни граници, затова е и много трудно да бъде направен проект за укрепването му. А вечер преди да си легнат хората се молят да не вали.

Ако покачването на нивото на водата продължи, има опасност под вода да се окаже и намиращата се край Симитли метан станция.

В Смолянско земята отново се активизира

Затруднено е преминаването по направленията Девин-Кричим, Златоград -Неделино и Смолян-Кърджали. Свлачище откъсна част от пътя Смолян - Рудозем, малко преди разклона за село Смилян.

Има риск десетки села да останат без път.

„Няма нормален човек, който да не се притеснява, Гарантирано е , че пътят ще падне, защото от пръв поглед личи, че това е насип. Трябва да се вземат спешни мерки за укрепване’, смята Младен Стоянов.

Идва ли хубавото време

Идващата седмица ни очаква истинско пролетно време, т.е. много променливо.

Засега преваляванията поспряха и утре до обяд ще успеем да се порадваме на слънцето.

Следобед обаче пак ще се заоблачи и привечер най-вече в западната половина от страната ще превали. Във вторник ни чака слънчево време, а от сряда до края на седмицата ще има нови превалявания, но слаби. Няма да има нищо притеснително.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите