Нивата на реките в по-голямата част от страната са се повишили през последното денонощие, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. За никоя река обаче не обявен червен код, който означава опасност и тревога, увери заместник-министър Павел Гуджеров в предаването „Тази сутрин” по bTV.

С повишено внимание се наблюдават реките Марица при Пловдив и Харманли, река Арда, река Сазлийка при Гълъбово и за река Тунджа при Ямбол. За тях е обявен предупредителен жълт код. Оранжев код е обявен за Тунджа при Елхово и за Марица при Свиленград. „Оранжевият код при Елхово е от няколко дни и беше точно под червения код, имаше залети земеделски земи, но нивото на реката бавно намалява”, подчерта Гуджеров. По думите му, такава е и тенденцията за останалите реки, очаква се през тази седмица праговете ще паднат, защото според прогнозите в понеделник и сряда не се очакват никакви валежи, а в сряда – минимални количества между 1 и 5-7 л/кв. м.

Друг опасност са високите подпочвени води, които създадоха много проблеми в пазарджишките села Мало Конаре и Хаджиево. „В кладенците и мазетата там водите са на нивото на терена. Причините са климатичните условия и преовлажнените почви, а и отводнителните канали в селата, които се намират в хоризонтални терени. Те са общинска отговорност или на „Напоителни системи”. От „Напоителни системи” прокопаха канали – държавата оказа помощ на общинските власти”, обясни зам.-министърът на околната среда и водите.

Контролирано изпускане на язовири има почти в цялата страна, за да може да поеме и задържи по-голяма част от водите, ако има интензивно снеготопене или нови валежи, съобщи още Павел Гуджеров.  

Той увери, че собствеността на всички язовири в страната е изяснена и няма безстопанствени водоеми. „Има оперативно звено, което работи 24 часа и постоянно дава информация къде има високи води и къде се очаква”, подчерта зам.-министърът.

„Първата отговорност на кмета е да осигури безопасността на населението. Може би почистването на реките не носи политически дивидент, но това е много важна функция на общината”, допълни още той.

Кошмарният спомен за придошлия Скът в Мизия

Снимка: btvnovinite.bg

След миналогодишния потоп в Мизия река Скът се следи с повишено внимание от хора и власти. Разливите върху земеделски земи доведоха до застой в нивото, което преди седмица започна застрашително да се покачва.

На крайречната улица „Милин камък" от седмица мерят нивото с клечки. „Боднем клечка сутринта и до вечерта видим горе-долу нивото колко е, онази съм я сложил вчера сутринта, тази снощи, преди да си тръгна, значи сега има застой”, обясни Малин Горанчев от Мизия.

Застоят не успокоява никого. По няколко пъти на моста се качва 85-годишният Марин Пировски, останал без къща след августовското наводнение. „Отгоре каквото кажат - иде ли много, не иде ли”, казва той.

И да дойде, няма какво да я спре, жалят се хората, защото потопът от лятото е разрушил дигата, предпазваща улицата. „Още малко да дигне нагоре и няма да е добре, десет сантиметра само и край, приключва се”, коментира местният жител Станимир Станчев.

„Ето къде се е скъсало - като дойде реката и опре тука, вече нема накъде и към дворовете”, показа Малин Горанчев. „Не е сложно да се направи тая пуста дига, как може оттам дигата да се направи, а тука, хем на заместник-кмета два пъти съм му казвал и ето”, допълни Станимир Станчев.

Става въпрос за подсилване със земна маса на участък от стотина метра. „Намерих си една вана, ще я направя на лодка и ще пътуваме с неги, кво да правя”, продължи иронично Станчев.

С просто око де вижда, че след потопа коритото на Скът не е почистено нито в заселените участъци, нито след тях. „Тогава беше моментът да се вдълбочи дъното, коритото на реката, за да поеме повече вода, а сега тръгнаха храсти и стана същото”, обясни Йорданка Христова от село Крушовица.

Иначе нивото на реката не е необичайно за сезона, казват местните. Предупреждават обаче, че повтори ли се най-лошото, от градчето и помен няма да остане.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите