Районната прокуратура във Велинград започна проверка за евентуално длъжностно престъпление, свързано с укриването на информацията за наличие на опасно високи нива на урана във водата, съобщи районният прокурор Елена Малинова за bTV.

Във ВиК – Велинград са знаели за урана още преди 4 месеца. Тогава са станали ясни резултатите от пробите на трите водоизточника на града, които показали, че нивото на уран надвишава нормата над два пъти, а алфа-лъчението е до 9 пъти над позволеното.

ВиК – Велинград предали данните на РЗИ – Пазарджик с четири месеца закъснение. Поради тази причина населението научило за опасния уран едва на 20 април.

Общинското дружество е наказано с акт и най-вероятно ще плати и глоба от 15 хил. лв.

От РЗИ са категорични, че данните от укриваното лабораторно изследване са обезпокоителни и потенциално опасни за здравето на населението.

От ВиК-Велинград отричат и твърдят, че са изпратили пробите на 7 декември, но едва на 30 март получили протоколите с резултатите.

Във Велинград потенциално опасната вода е спряна, но в пет от околните села тя продължава да тече по чешмите. Хората в селата пият бутилирана вода, докато излязат новите резултати, които да установят продължава ли да има уран във водата.

Животните обаче все още се поят с вода, в която има потенциално високи нива на уран.

От ВиК-Велинград са категорични, че ако водата за селата Света Петка, Юндола и Грошево е с наднормени нива на уран, то тогава трябва да бъде проверена водата и в Белово, Септември и Пазарджик, която идва от същия водоизточник.

До две седмици трябва да стане ясно и третото независимо изследване на водата във Велинградско, което да установи категорично наличието на тежкия метал.

Жителите на Велинград са притеснени и ядосани, че никой не ги е предупредил по-рано.