Тази година Денят на Съединението – 6ти септември, ще бъде отбелязан с Ден на отворени врати в Националния военноисторически музей.

В неделя всички посетители ще могат да видят за първи път оригинални, непоказвани досега знамена от Съединението. Сред тях e и щандартът на княз Александър Първи, с който той влиза тържествено в Пловдив. Музеят на авиацията в Градът под тепетата също ще отбележи Националният празник с Ден на отворените врати.

Една от историите на герой от Съединението беше разказана от негов потомък Данчо Генчовски пред камерата на bTV. Той е пра-пра-правнук на героя от Априлското въстание Иван Арабаджията.

„Не е трудно да си потомък на Иван Арабаджията. Стига да си честен, с авторитет, и да не излагаш рода”, споделя Генчовски.

По думите му днес малко хора знаят, че Арабаджията заедно с брат му, правят опит да освободят Васил Левски. „След като разбират, че Левски е заловен, събират своите верни хора и отиват на височинката Чукурлии, днешното село Песнопой. Там правят засада. Засадата е траяла около две седмици. Но така или иначе Левски не минава от там...", допълва още потомъкът.

След Освобождението Иван Арабаджията получава поборническа пенсия и става депутат в Народното събрание на Обединена България. Заради неподкупността си обаче, умира забравен и в бедност.

Данчо Генчовски се връща към онези исторически събития като участва във възстановки и изнася уроци по родобюлие в местното училище. Разказва, че получава разбиране и подкрепа от семейството си в тези начинания. „Моето семейство ме подкрепят. Те също са родолюбими. Жена ми и дъщеря ми участват във възстановки", допълва още Данчо Генчовски.

Иван Арабаджията има заслуха и за днешното кметство - след Освобождението дарява свой имот, на който да бъде построена сградата.