Цялата държавна машина работи в момента, за да ни смачка. Това каза в предаването „Лице в лице” бизнесменът Веселин Марешки, като допълни, че в момента всички го проверяват и той очаква и демонстративна акция в офисите си или дома си.

„Публично питам "Лукойл", защото казаха, че са готови веднага да ми доставят горива – От коя точно тяхна база мога да купувам днес, от коя точно база те си зареждат горивата, за да може да продават днес на цена във Варна, която е с 2 ст. по-ниска от нашата, за да отида и аз да си зареждам от тази база. Те в момента правят нещо, което е абсолютно незаконно. Аз в момента купувам на по-високи цени, отколкото те продават на дребно”.

Марешки поясни, че се е срещал със служители на Валентин Златев, които са го убеждавали, че няма проблем и че може да купува горива от тях.

„И аз днес публично ги питам от коя база мога да си купя горивата, за да мога да поддържам тази цена, на която те продават единствено на бензиностанцията, която е на 1 км от моята”.

Те искат само да пречат, искат да убият реалния бизнес който помага на хората.

Марешки каза, че всички наред го проверяват. Информирали са го, че може и публично да влязат да направят демонстративна акция по офисите му, в дома му, за да угодят на тези, които в момента губят 30 стотинки - от 2,12 лв. до 1,80 лв. и до 1,50 лв. във Варна. Тези стотинки, които губят на всеки литър, са над 100 млн. на месец, поясни бизнесменът.

"Те могат да направят така че, всички депутати да си мълчат, всички министри да си мълчат, всички да ги защитават, никой да не излиза и да не говори. Защото – двама човека говореха – единият го защитава цялата държава – министър-председателят, другият вече е покойник – Ваньо Танов, третият съм аз и говоря, и работя”.

Когато си сложиш главата в торбата, ти си наясно, че си готов с всичко и дали ще ми се случи на мен или не – няма значение. Много хора са умирали и преди това, въпросът е какъв е ефектът – ще се подобри ли животът в България или няма. Иначе какъв е смисълът?”.

Въпросът за горивата няма да отпадне от референдума, защото е болезнена тема за всеки един българин, каза още бизнесменът. По думите му това спъва развитието на държавата, защото прави неконкурентоспособен бизнеса, транспорта, не дава възможност на хората да икономисват и да харчат в други сфери. Само тази промяна би дала огромен тласък на държавата и развитието на българина, допълни Марешки.

Той допълни, че са отстранени голяма част от неточностите в подписката и очаква референдумът да влезе и да се разгледа на есен заедно с президентските избори.

Според него най-вероятно ще има един референдум с всички въпроси изредени от двата референдума. Той допуска, че депутатите може би ще редактират текстовете и това има смисъл, защото един въпрос съвпада с другия референдум, а други два са много близки.

За Марешки обаче най-важният въпрос е този за горивата – „Искате ли да бъде въведена държавна регулация върху цените на горивата така че да не може да се допускат картелно монополно високи цени?

Той настоява за всенародно допитване за контрола над горивата, за управлението на аптеките, за имунитета на депутатите и за субсидията за политическите партии.

Той потвърди, че ще се кандидатира за президент. Според него, битката на есен ще бъде между хора, избрани от централи, и реални хора, които правят нещо за българския народ. Хората искат нормален държавен глава, който да е представителен и да защитава интересите им, каза Марешки.