Хеликоптер „Пантер” на ВМС падна в морето, командирът загина
Ранени още двама от екипажа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    1
Пантер

Вертолет „Пантер“ от състава на Военноморските сили (ВМС) падна във водата по време на учение „Черно море – 2017“, съобщи Министерството на отбраната.

При катастрофата пострадаха тримата членове на екипажа. По-късно следобед командирът капитан Георги Анастасов почина.

Почина Георги Анастасов, капитанът на катастрофиралия вертолет „Пантер”Хеликоптерът, който е от състава на Военноморските сили (ВМС), падна днес в Черно море по време на учение

Останалите двама членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, са настанени във Военноморската болница във Варна. Те са адекватни, без опасност за живота. 

Инцидентът е станал при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“, уточнява МО. Вертолетът е от състава на военно формирование 36 940.

Учението се е провеждало край устието на река Камчия. По това време в района са се намирали фрегатата „Дръзки” и водолазен катер. Екипажите им са оказали помощ на пострадалите.

„Пантер” е двудвигателен многоцелеви вертолет. Разработен е от френската фирма „Аероспешиал” през 80-те години.

У нас такива машини от 2011 г. имат Военноморските сили. Те са съоръжени със системи за инфрачервено наблюдение, радар за търсене, оборудване за кацане на корабна палуба.

Българските „Пантер” могат да носят две торпеда, имат и 20-милиметрово бордово оръдие.

  • 0
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре