Македония има две албански партии – лява и дясна, и винаги са на власт. В България се възпроизвежда този македонски модел. Има нещо добро в създаването на новата пария на Местан – това е, че вотът на българските мюсюлмани се разсейва и електоралната тежест на ДПС намалява. Това каза в предаването „Лице в Лице” Велизар Енчев.

„Местан може да има сериозно влияние не толкова в смесените райони в България, в Лудогорието и в Кърждали. Той може да има много сериозно влияние при едни парламентарни избори от българските изселници, тъй като те изцяло стоят зад него. Не случайно той има подкрепата на турската държава и това се видя от подкрепата на двама генерални консули – в Бургас и в Пловдив и от подкрепата на турския посланик”, допълни Енчев.

Според него, ако утре има извънредни парламентарни избори Местан може да вземе 10 депутатски места и да направи една депутатска група само с гласовете на българските изселници. Това е една лоша новина за ДПС и то подценява този факт, но нищо не може да направи, коментира Енчев.

Добрият ход на ДПС е, че на последния конгрес преди 10 дни на Републиканската партия в Турция те изпратиха своя делегация на много високо ниво, което показва че ДПС излиза от хватката на ислямиста Ердоган и търси прогресивни републикански партии в Турция, които да бъдат техни логични партньори”.

Местан се позиционира в дясно, ДПС винаги се е позиционирала в ляво но сега ще стане още по-вляво в социално отношение, тъй като трябва да защитава интересите на своите избиратели, които се занимават предимно с тютюна и от това може да спечели демокрацията и българските партии и най-после българските мюсюлмани да започнат да гласуват и за българските партии, коментира още Велизар Енчев.

Местан допусна една голяма историческа грешка – той днес призова Бойко Борисов да каже кои са олигарсите. Местан трябва да каже кой е олигархът Пеевски. Той до този момент се страхува да каже, че главното зло, главният проблем на ДПС, отчасти за България, е депутат номер 1 в парламента – Делян Пеевски. В този парламент всички ги и е страх от Делян Пеевски и Местан не прави изключение и имам чувството, че той се страхува да произнесе това име.

Не мисля, че Местан ще направи някакъв голям пробив, каза арабистът Владимир Чуков.

„Нека да погледнем историята на този електорат. Най-близо беше Гюнер Тахир. Той беше на път да направи така, че ДПС да не влезе изобщо в парламента и изведнъж той се разболя, той изчезна, очевидно, че някакви външни сили го накараха да изчезне, разболя се. Песимист съм, че дори с турските гласове на изселниците...мисля си, че в момента това е една капсула и колкото са по-силни ударите срещу този електорат, той толкова повече се стяга. Част от електоратът на ДПС смята партията на Местан като удар срещу себе си. Това е малцинственият комплекс, който много силно сработва”.

По въпроса с бежанците и кризата в Сирия, арабистът Владимир Чуков коментира:

Бежанският поток, тези 2,5 милиона, се превърна в един сериозен инструмент в ръката на турската външна политика. През 2011 г. Ердоган искаше да направи посещение в Брюксел, тогава не го приеха, сега Меркел два пъти му отива на крака, нещо, което очевидно е че бежанците са камшик.

„Това, което много ме тревожи като европеец и като българин, е тоталното преместване на турското население от Южна Турция нагоре на север. Според социологическо изследване от преди няколко дни, по-голямата част от шест турски южни провинции са вече са се преместили в Истанбул, а тяхното място се заема от сирийци, т.е. Анадола се премества нагоре към Северната или европейската част, което е близко до нашите граници. Капитан Андреево е на 260 км. от Истанбул, от София е на 560 км, погледнете, това са огромни маси хора.

Утре и вдругиден има едно много важно съвещание на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел и то е свързано с това каква реално ще бъде позицията на НАТО по предложението на Саудитска Арабия за интервенция в Сирия.

Ще се реши дали все пак САЩ ще дадат зелена светлина и тук трябва да потърсим част от отговорите.

Бунтовниците, които са подкрепяни от Турция и Саудитска Арабия, започнаха да дават симптоми, че ще се координират с "Ислямска държава". И там ще има три полеви играча – това е правителството, подкрепяно от Русия, това са кюрдите, които стават по-силни, и, за съжаление, прегрупирането около „Ислямска държава”. Тоест, тези дни ще се реши дали ще има този чадър и дали ще има тази зона за сигурност, нещо, за което Анкара пледира още от 2011 година”, каза Чуков.

„Тази зона за сигурност е нещо особено скандално и за този скандал в европейски план най-голяма вина има българският министър-председател Бойко Борисов, каза Велизар Енчев.

Той припомни, че след срещата на Борисов с Давуоглу в Анкара, той е завършил тази среща като обеща да лобира в ЕС за турската идея за създаване на свободна зона в Сирия.

"Могерини заяви категорично, че тази идея е абсолютно неприемлива. Защото, ако се приеме тази идея, която е турско-американска, това означава да се създаде втора сирийска държава, която да доминира т.нар. демократичната сирийска опозиция, която както каза Чуков опозицията е второто лице на „Ислямска държава”.

Свободна територия, както иска Борисов, е разделянето на Сирия на две, създаване на втора държава, доминирана от „Ислямска държава” и от тези радикални елементи, подчинени на Саудитска Арабия, на Оман и Катар, и разбира се на Турция, и според мен това е разбиване на суверинитета на една независима държава, каза Енчев.

Според него всяко подобно действие трябва да се съгласува с легитимния режим в Дамаск.

"Всяко навлизане на чужди войски на сирийска територия трябва да се съгласува с Дамаск, в противен случай става дума за агресия. Руските военновъздушни сили са там по покана на сирийското правителство".