В ход е клинично изпитване на лекарство, което съдържа две активни съставки на марихуаната, потвърдиха от здравното министерство за bTV.

Лекарственият продукт е за облекчаване на болката при онкоболни. В зависимост от резултатите основното психоактивно вещество на кабаниса може да бъде включено в списъка на рисковите вещества намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

По-рано днес стана ясно, че Велизар Енчев ще внесе законоприект за легализирането на марихуаната за медицински цели. Той обяви, че е подкрепен от петиция с почти 4 хиляди подписи на избиратели.

Според учредителят на сдружението на пациенти и експерти за медицинския коноп "Рестарт" - Васил Харалампиев, важното е не само този законопроект да бъде приет, но и да бъдат заложени стандарти за производството или вноса и най-важното - всичко да е в интерес на пациентите. „За хроничните пациенти това е нещо, което наистина може да олекоти живота и симптомите на различни болести”, допълни още той.

Все още обаче експертите смятат, че трябва да се прецени дали рисковете от разрешаването на марихуаната и нейните деривати за медицински цели не са повече от възможните предимства.