Вдовицата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца осъди България в Страсбург, предаде специализираното издание „Правен свят”.
 
Ангелина Димитрова и синът ѝ Константин спечелиха дело за нарушено право на собственост и съдът им присъди обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски. Европейският съд за правата на човека обаче още не се е произнесъл каква ще е компенсацията на Димитрови за нанесените им имуществени вреди и дава 4 месеца на правителството да се споразумее с майката и сина за сумата.
 
Обезщетението за тях може да е значително по-голямо, тъй като вдовицата на Самоковеца иска държавата да ѝ плати равностойността на отнети имоти. Става дума за апартамент във Варна, оценен на 71 800 лв., имоти в София за 601 400 лв., както и платени от Димитрова на държавата 178 815 лв. Общо претенциите ѝ са за над 852 000 лв., а по време на делото правителството ги е определило като прекомерни.
 
Вдовицата на „крупния картофопроизводител”подаде жалба след като бе осъдена за незаконни и нетрудови доходи по отменения вече Закон за собствеността на гражданите (ЗСГ).

Производството по глава трета от ЗСГ започна по искане на окръжната прокуратура през 2001 г. Тогава бяха изследвани доходите на Самоковеца и съпругата му в периода между 1990 г. и 2001 г. Производството обаче беше прекратено през 2002 г.
 
Въпреки това, то започна отначало с нова проверка за доходите на семейството на сочения за наркобос Димитров за същия период. Така през 2004 г. бе заведено дело за отнемането на два апартамента, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола.
 
Заради инфлацията Софийският окръжен съд бе принуден да изчислява приходите и имуществото на Димитрови в долари и излезе с решение, че незаконните им и нетрудови доходи възлизат на 40 000 долара. По време на делото вече овдовялата Ангелина Димитрова твърдеше, че голяма част от парите на семейството са от производство на картофи, както и че тя и покойният ѝ съпруг са получили 50 000 германски марки подарък за сватбата от кума им.
 
След това обаче Софийският апелативен съд изчисли, че имуществото на Димитрови надвишава законните им доходи с 286 000 долара и нареди отнемането на апартаменти в София и Варна, офис, гараж, част от парцел в столицата, както и заплащането на държавата на цената на вила в Боровец и кола, които междувременно са били продадени. Делото не беше допуснато до касация и решението влезе в сила.
 
Така през 2010 г. Димитрова плати 178 815 лева и още над 14 000 лева разноски, а имотите ѝ бяха отнети.
 
Съдът в Страсбург приема, че правото на собственост на вдовицата и сина ѝ е било нарушено и прави обстойна критика на отменения Закон за собствеността на гражданите. В решението си европейските магистрати напомнят, че правилата за отнемане на имуществото трябва да са точни и предвидими и законът трябва да дава защита срещу произвол. Те сочат, че процедурата по ЗСГ не е била ограничена във времето и хората е трябвало да доказват доходите си за много години назад. Освен това решението на прокуратурата веднъж да се откаже от производство по отменения закон няма обвързваща сила.

„Всичко това, както и свободата на прокуратурата да започва и прекратява на практика еднакви производства по глава трета от ЗСГ, означава, че тази процедура не отговаря на изискването за предвидимост, което предполага, че човек трябва да може с подходящ съвет разумно да предвиди последствията, които дадено действие може да му причини, пише в решението.
 
В него се критикува и фактът, че ЗСГ мълчи какво е законен доход, а тежестта на доказването е на ответниците.