Президентът призна, че Националната служба за охрана е допуснала слабости при охраната на лидера на ДПС.

Преди покажем възстановката и да се върнем в НДК първо - оценката президента, под чиято шапка е службата за охрана. След като призна за пропуските, Росен Плевнелиев обеща да бъдат взети сериозни мерки.

Анализ за работата на НСО и нападението над Ахмед Доган ще бъде извънредна точка на консултативния съвет за национална сигурност, който е насрочен за 5 февруари.

По случая се очакват доклади от директора на НСО, вътрешния министър и главиня прокурор. Плевнелиев използва случая отново да призове партиите, до април да бъдат приети 4-те закона за специалните служби.

„Нека да е категорично ясно аз считам че са допуснати слабости със сигурност ще се предприемат много сериозни мерки - ще има организационни и технически мерки ще поставя на въпорс и координацията на институцията абсолютно недопустимо е случаен човек да насочи пистолет срещу лидер на политическа партия”, категоричен беше президентът.

Според експертите именно липсата на закони прави изключително лесно прехвърлянето на отговорността в момента, защото охраната на подобни събития няма център, координиращ и отговарящ за безопасността като цяло. Имаме си и народна мъдрост, която много точно отговаря на реалността в този случай - много баби, хилаво бебе.

Събота, около 10.30. Делегатите на Осмата национална конференция на ДПС влизат в НДК през централния вход. На първия ред сядат главния мюфтия Мустафа Хаджи, световноизвестния щангист Найм Сюлейманоглу, Емел Етем, Юнал Лютфи, Рамадан Аталай, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ. Няколко реда зад тях е и Октай Енимехмедов, но никой не му обръща внимание. Стигнали до тук, по презумция никой в залата не трябва да има оръжие.

"Охраната е една мозайка.В случая три страни рисуват една картина и всеки слага своето парче. Но явно, че картината не е цяла...Първо, този който възлага иска да спести пари. Второ полицията има липса на кадри или желание да присъства масирано, трето НСО няма право да присъства по-масирано", заяви Румен Ралчев.

В случая всеки очаква от друг да си е свършил работата. НСО по презумция очаква частната фирма, наета от ДПС, да е направила проверки за оръжие, но частната фирма не е получавала подобна поръчка. Полицията пък разчита на НСО и частната фирма.

А в залата всички очакват Доган, който влиза в компанията на Филиз Хюсменова, Метин Казак и техните колеги от Европарламента. Гръмват аплодисменти, а охраната от НСО застава между Доган и журналистите, които го снимат. Доган сяда, а НСО се отегля на обичайните си места.

"Обикновено се седи на първия ред и в близост до банката, от която се изказва Доган или до няколко метра зад кулисите", допълва Ралчев.

И двамата охранители застават от лявата страна на трибуната, а нападателят тръгва от дясно. Той преминава през балкона, от който гледа приятелката на Доган Алтен Алиева и се качва на трибуната. И тук следва познатата картинка.

Първи реагира секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ. От ляво се качва охраната от НСО. Нападателят е повален. Изминали са 20 секунди от момента, в който Октай е станал от стола си. Според специалистите, охраната има не повече от 2 секунди за реакция в такъв случай.

"21 секунди се видяха много недостатъци - на Балканския ни характер, на охраната и много изводи, които трябва да си извадиме", категоричен е Румен Ралчев.

Докато чакаме изводите, специалистите очакват дългоотлаганите закони. И регламенти, които да заложат минимални изисквания за охрана при подобни мероприятия. Защото, когато на една сцена има пистолет, той не винаги засича.
 

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател