Нови шокиращи разкрития бяха направени в образованието. Учители от Професионалната гимназия "Васил Левски" в Ихтиман признават, че са били принуждавани да осигуряват определен брой "мъртви души", на които се пишели фиктивни оценки.

Някои от мнимите ученици са отдавна завършили възрастни, които по документи се връщат на чина и "точат" държавната субсидия.

Бивши служители на професионалната гимназия в Ихтиман разказаха как са били принуждавани да осигуряват определен брой дипломи. Присъствието на учениците дори не било задължително. Това е част от схемата за набавянето на така наречените мъртви души.

За да проверим използва ли се държавната субсидия по предназначение екип на bTV застана пред гимназията, за да провери колко ученици ще влязат в клас. До началото на първия час преброихме общо трима.

След повече от 1 час и след 8,30 ч. преброихме, че от всички ученици в училището влязоха само 51. Повечето от тях не носеха чанти, раници, тетрадки или учебници.

Бързо бяхме забелязани. В опит да се отърват от нас от училището извикаха полиция. Направихме опит да разговаряме с управата на техникума, но неуспешно. За да е по-сигурно, че няма да щурмуваме сградата, охраната я барикадира.

Бивши учители разказват, че са били принуждавани да осигуряват по 5 дипломи, ако иска да останат на работа.

„Записах майка ми като ученик в 9-ти клас, профил икономика и в продължение на 4 години майка ми се водеше ученик в съответното училище. 2014 г. майка ми стига до момент матура, успява да дойде, явява се, взима си без пищови изпитите”, обяснява Дима Бонева, бивш учител в ПГ "Васил Левски", гр. Ихтиман.

„Търся дипломи, обаждам се на приятелки. Даже действително, имам моя близка приятелка, която мъжът ѝ е 61-ви набор и тя горката, за да ме спаси, даде дипломата и този човек завърши, вече е дипломиран”, обяснява и друга учителка, запазила анонимност, като допълни, че мъжът е преписал.

bTV първа разказа историята на учители от Ихтиман – години наред били принуждавани да решават матурите и да изпращат пищови на учениците си, за да успеят да завършат. Пищовите се правели за различни оценки и ставали скандали при грешки.

Миналата година директорката е била наказана със забележка. Оказва се обаче, че е почти невъзможно да се контролира многократното записване на завършили отново в гимназията.

„Ако имаме конкретен сигнал може винаги да проверим училището, от което е издаден документа”, обясни Илонка Славчева, РИО - регион София.

Изключение правят новозавършилите, чиито дипломи се вписват в електронен регистър.

Опитахме се да се свържем и по телефона с директорката на училището в Ихтиман, но нямаше връзка с телефона ѝ.

Снимка: bTV

Техникумът получава годишна държавна субсидия за всеки записан ученик - 1384 лева за профил икономика, 2133 за селско стопанство и 2225 за транспорт.

В момента в училището се извършват редица проверки. Ще бъдат ли доказани престъпления и ще има ли наказания – ние ще следим.