Възможно е намаляване на цената на парното отопление и на топлата вода поради понижението на цената на природния газ. Това прогнозира Димитър Димитров, член на енергийния регулатор, който на днешното си заседание разгледа предложението за цена на синьото гориво от 1 април.

След първоначалната заявка на „Булгаргаз” синьото гориво да поевтинее с близо 3%, регулаторът изчисли, че цената на природния газ трябва да падне с близо 5 на сто от април. Така топлофикациите ще ползват по-евтина суровина, което означава и възможност за понижаване на цените на предоставяните суровини.

Предложението на работната група предвижда понижение на цената с 4,57%, докато от „Булгаргаз" бяха предложили в ценовото си заявление за второто тримесечие на тази година цена, по-ниска с 2,73 лв.

„Ако цената на природния газ бъде намалена, това ще рефлектира върху работата на енергийните предприятия, които са свързани с консумацията на природен газ, и колкото е по-голямо намалението на цената на природния газ, толкова по-голям ще е ефектът и за другите предприятия”, коментира Димитър Димитров.

По-голямото понижение, предложено от работната група на ДКЕВР, идва основно от неотчитане в цената на недовзетия приход на „Булгаргаз". Дружеството обаче има възражения срещу по-голямото намаление на цената на газа и ще внесе такова в регулаторната комисия, обяви началникът на управлението „Лицензионна дейност" в „Булгаргаз" Александър Петров.

„Вследствие на това ДКЕВР може и да промени първоначалното си предложение за цената на синьото гориво”, коментира Димитър Димитров.

Той отказа да посочи колко е недовзетият приход на „Булгаргаз", защото все още не е изтекло третото тримесечие и данните се променят. „От компанията са заявили недовзет приход от примерно 100 единици, работната група, изготвила предложението, е посочила недовзет приход от примерно 85 единици, но сега ние ще преразгледаме предложението, възможна е промяна нагоре или надолу”, обясни Димитров.