Не се изключва вероятността Саудитска Арабия да предприеме и военни действия срещу Катар. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му арабски анализатори все по-често започват да употребяват думата „военен конфликт” в региона.

„Твърди се, че ако намалеят бомбардировките в Йемен, това означава, че Саудитска Арабия предислоцира сили на границата с Катар и е възможна и военна интервенция в Катар”, каза Керемедчиев. По думите му Eвропа трябва да бъде нащрек.

„Посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия беше катализаторът, който даде картбланш  на Саудитска Арабия да се разправи с инакомислещите”, каза още бившият зам.-министър.

„Катар от край време иска да води самостоятелна външна политика, прави го чрез много пари и опит за влияние. Те финансираха „Мюсюлмански братя” в Египет. От 2012 г. в Доха съществува „дипломатическо” бюро на афганистанските талибани, които нямат никъде другаде по света свое представителство. Катар финансира и най-екстремните опозиции в Палестина срещу Израел”, поясни той. 

„В Катар има военновъздушна база на САЩ, в която има 10 000 американски военнослужещи.Тоест ако се предприемат крайни действия – затваряне на граници, затваряне на въздушното пространство, на пристанища за Катар, това няма как да стане без съгласието на САЩ”, отбеляза Милен Керемедчиев.

По думите му е реалистична версията, че милиардната сделка на Тръмп със Саудитска Арабия не е за оръжия, а просто Саудитска Арабия е платила платила „данък спокойствие” на САЩ и в момента се изнудва Катар да направи същото.

Катар е трън в очите на Саудитска Арабия от доста години, посочи бившият зам.-министър.

„Катар финансира „Ислямска държава”, която се бори против Башар Асад. Асад и Сирия стоят на пътя на тръбопроводи, които биха могли да тръгнат от Катар и да достигнат дори до Европа през Турция с катарски газ. Техните геополитически амбиции достигат до големи мащаби, а Асад стои на техния път, така че и това еначин той да бъде премахнат”, обясни той.

„Ислямска държава” има апетити от много време да завземе части от Иран. Техеран е в техните цели от няколко години, каза Керемдчиев по повод днешните атаки в иранската столица.