Възможен ли е компромис за Банско и Пирин
Боян Петров внесе в МС предложение, с което се гарантира, че ще се строи само втори лифт
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Лифт, Банско, вятър
Снимка: Ирина Жерева

Поне привидно управляващи и природозащитници сближават позициите си. В началото на днешното правителствено заседание премиерът обеща, че в Пирин ще се построи само втори лифт. Подобно предложение до управляващите внесе и алпинистът Боян Петров.

Денят мина под знака на „зелените” компромиси. В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов обеща, че  на Пирин няма да се постави нито една керемида.

Премиерът за Банско: Става въпрос за втори лифт, един-единствен лифтБорисов определи себе си като зелен човек и посочи, че години наред е спирал инфраструктурни проекти, "за да могат да се излюпят новите щъркелчета"

„По-зелено правителство от нашето няма. Не хотел, чайна не може да се направи, тоалетна не може да се направи. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, към туристическия бранш да улесним качването на скиорите в планината”, заяви Борисов.

За изграждане на лифт, но без нови писти се обяви и алпинистът и прородозащитник Боян Петров. Днес той внесе предложение за компромисен вариант в управлението на Природен парк „Пирин”. „В момента ни интересува затварянето на широката врата, която беше отворена през декември”, подчерта той.

Предложението му обаче не беше прието единодушно в Банско. „А защо да не се разширяват ски пистите, питам аз? Защо? Защо да не се построи втори, трети и някой друг лифт, ако зоната вътре така или иначе вече е урбанизирана”, запита кметът Георги Икономов.

Никола Вапцаров: На този етап втори кабинков лифт над Банско е излишенСпоред местния хотелиер и потомък на поета и революционер Никола Вапцаров има мерки, които да намалят опашките

Хотелиерът Никола Вапцаров обаче е на друго мнение: „Смятам, че е един много добър компромис, конкретизира се решението на Министерски съвет и се разрешава строенето на втората кабинка, за да може да се удовлетворят и нуждите на местните хора. Същевременно се гарантира, че няма да има посегателства към парка”.

Природозащитниците ще настояват за допълнително прецизиране на мястото на бъдещият втори лифт.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре