Комисията за енергийно и водно регулиране отложи за вторник решението дали да даде месец отсрочка за определяне на новите цени на тока.

Причината е, че поправката в закона, която позволява отлагане на решението, все още не е публикувана в Държавен вестник. Затова комисията няма правно основание да реши отлагане на ценовия период от август.

Комисията ще заседава във вторник - в зависимост от това дали поправките са публикувани в Държавен вестник или не, ще реши дали да влезе в сила увеличенито от юли или не. По време на закритото заседание регулаторът е решил, че цената на природния газ от юли поевтинява със 7,53%.

Иван Иванов, председателят на регулатора, обясни, че това ще се отрази и върху цените на парното, топлата вода и тока от топлофикациите.

Според Иванов това е една добра новина за индустрията, която използва природен газ. „Намалената цена на природния газ, която влиза в сила от 1 юли, ще даде своето отражение върху цената на топлинната енергия”, поясни още той.

„Тези цени ще бъдат обявени в понеделник на 29 юни”, каза Иванов.

Незначителни отклонения

Потреблението на ток между 11 и 12 ч. е паднало едва с 46 мВтч спрямо предходния час, съобщиха от ЕСО. Това е нeзначително отклонение, което се случва редовно – например днес заради хладното време са били изключени климатиците, които вчера са работили. Вчера по същото време товарът в системата е бил със 180 мВтч повече.

Така протестът на работодателите реално остава символичен.