С мерките, които предприехме, можем да кажем, че сме овладели кризата с бежанците. Такъв коментар даде при посещението си в Шумен вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Малко по-рано днес положителна оценка за работата на полицията и овладяването на емигрантския натиск даде и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в интервю пред БНР.

По думите на Цветлин Йовчев броят на влизащите на територията на страната е драстично спаднал и е възможно нивото през декември 2013 г. да е по-ниско от същия период на миналата година. „На второ място, с предприетите мерки - увеличаване на капацитета на местата за настаняване на бежанци, подобряване на организацията и значително подобряване на условията, които не са такива, каквито трябва да бъдат, също до голяма степен е отговорено на предизвикателствата”, обясни вицепремиерът.

Той посочи още подобрението в работата на Държавна агенция за бежанците и повишаване на опциите, с които рисковите за българското общество чужденци се извеждат.

„Съществено се повиши капацитетът на Държавна агенция за бежанците за произнасяне и регистрация на лицата, които са пожелали закрила на наша територия, и това е процес, който продължава”, отбеляза министър Йовчев и уточни, че с пъти са увеличени и възможностите за принудително отвеждане извън страната на тези, които нямат право да търсят закрила на наша територия. Той допълни, че е оптимист и вероятно няма да се наложи изграждане на нови места за настаняване на бежанци.

„Трябва да сработят още мерки, но към момента планът се изпълнява в срок и аз съм убеден, че ще успеем да се справим и изцяло да можем да кажем, че управляваме тази криза”, заяви министърът на вътрешните работи. Той благодари на полицаите, които в изключително тежки условия охраняват държавната граница.

Светлозар Лазаров също обърна внимание в интервюто си по-рано днес на полицаите в граничните райони. Той коментира, че заслуга за успеха на МВР в справянето с бежанската криза имат точно служителите, командировани по границата. „От доста време ние нямаме дори един влязъл имигрант на наша територия, продължаваме да отклоняваме и да не допускаме между 120-150 лица, които остават на турска територия”, заяви Лазаров.

Според неговата прогноза този миграционен натиск няма да намалее и вече е нужно да се мисли дългосрочно в инвестиции в сигурност и в бъдеще.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас