Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка по време на правителственото заседание. Премиерът Бойко Борисов я е приел. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет в сряда. Оттеглянето на Вучков от кабинета съвпадна с посещението на директора на ФБВ Джеймс Коми в София.

Мотивите на Вучков са били свързани със становище на Правната дирекция към правителството, с поред което няма нужда да се открива нова процедура за избор на нов главен секретар на МВР, шеф на ДАНС и началник на ДАТО.

Минути преди Веселин Вучков да подаде оставка, премиерът даде брифинг с шефа на ФБР


Преди седмица Вучков анонсира идеята си да смени настоящия главен секретар Светлозар Лазаров, който бе бетониран със закон от кабинета „Орешарски”. Още тогава стана ясно, че предстои сблъсък с премиера, който по-рано бе казал, че няма да прави промени във върховете на службите, защото се справяли добре.

Това изказване на Борисов от Брюксел представляваше коренна промяна в позицията му, тъй като той многократно искаше оставката на Лазаров заради провала му с операцията в Лясковец.

Завоят, който Борисов взе, бе крайно изненадващи и заради заявката му, че няма нужда да сменя и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, въпреки последния скандал с разработката „Червеи”.

В деня, в който Вучков обяви, че ще предложи своя кандидатура за професионален ръководител в МВР, той добави, че кабинетът ще стартира и процедури по назначаването на председатели на ДАНС и ДАТО - службата, прилагаща специални разузнавателни средства.

Вучков анонсира намерението си на фона на променените в Закона за МВР (ЗМВР), които влязоха в сила само два дни по-рано. По тяхната сила бе възстановено правомощието на президента да назначава със свой указ главния секретар на вътрешното министерство, председателя на ДАНС и шефа на ДАТО. Това право на държавния глава бе отнето от предишна поправка в закона, направена от кабинета „Орешарски”, с която бе въведена и мандатност в поста на главния секретар.

Подалият оставка министър настояваше,  че променените изискват провеждането на нови процедури за избор на трите длъжности. Той обаче бе бламиран от собствената си парламентарна група, тъй като депутатът Пламен Нунев оттегли предложението си, според което мандатите на тримата се прекратяват преждевременно. Времево този ход съвпадна с посещението на Борисов в Брюксел, откъдето той обяви, че е доволен от службите.

„Най-лесно е да ги омета, но кого ще сложа, какво по-добро ще се случи - отново ще започнат да ни говорят за полицейщина и т.н., извел съм си поуки за мен”, аргументира се Борисов.

Нещо повече – той дори „изплакна” Лазаров и Писанчев от скандала „Червеи”, обявявайки, че „Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат”. Тук трябва да се отбележи, че Реформаторският блок в лицето основно на председателя на вътрешната комисия Атанас Атанасов настояваше за оставките на двамата именно заради „Червеи”.

Мотивите, с които Борисов „помилва Писанчев” за „Червеи”, се сблъскват със заключенията в доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата, според които именно шефът на ДАНС е основният отговорен за незаконно продължилото 300 дни източване на данни от информационния масив на МВР, тъй като не е упражнил задължителния по закон контрол над агентите си.

Многократно повтореният рефрен на Светлозар Лазаров, че изобщо не е знаел за съществуването на „Червеи”, пък беше опроверган от бившия шеф на бургаската полиция Милен Димитров, който заяви пред вътрешната комисия в парламента, че го е информирал за това какво правят агенти на ДАНС в местната областна дирекция на МВР още в началото на м.г.

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)