Върховният административен съд (ВАС) окончателно разреши събарянето на паметника „1300 години България” пред НДК. Решението беше взето след като всички жалби бяха отхвърлени, включително и тази на автора на паметника проф. Валентин Старчев.

Един от противниците на събарянето му беше и министърът на културата Вежди Рашидов.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалвания. На мястото ще бъдат възстановени мемориалните плочи на I и VI Софийски пехотни полкове, които са били премахнати през 1977 година.

Единственото, което ще бъде запазено от паметника са бронзовите пластики. Според решението на ВАС авторът на паметника Валентин Станчев няма авторско право над цялата конструкция, а само върху бронзовите фигури. С останалото общината може да се разпорежда както сметне за добре, тъй като е на общински терен.

Съдебната битка започна през декември 2014 година, когато Столичният общински съвет реши рушащият се паметник да бъде демонтиран.

Сега организацията е в ръцете на Общинарите. Не ясно колко време ще отнеме подготовката за демонтажа.

Ще се търси и мнението на автора на паметника проф. Валентин Старчев – какво да се направи с фигурите, след като бъдат свалени.

„Могат ли тези големи неща да влязат в музея на София – кой мозък може да го проумее това, те даже и да бъдат демонтираниу и да се сложат някъде, си губят смисъла, коментира проф. Старчев.

През 1934 година на мястото на рушащия се монумент е бил Мемориалът на загиналите бойци в Балканската и Първата световна война.

Трите плочи с имената на загиналите офицери, подофицери и войници са били разположени под формата на буквата П. Имало е и каменен лъв, който държи картата на Санстефанска България. Този мемориал е разрушен преди почти 40 години при строителството на НДК.

Сега плочите от войнишкия мемориал се съхраняват в Националния военноисторически музей.