ВАС: Ценко Чоков не може да е кмет, решението е окончателно
Според върховните магистрати той няма право на неплатен отпуск и затова в момента неоснователно не изпълнява задълженията си, тъй като е под арест
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ценко Чоков
Снимка: bTV

Ценко Чоков не може да е кмет на Галиче, реши окончателно Върховният административен съд. Така той потвърди решението на Административния съд във Враца от май.

Според магистратите Чоков неоснователно не изпълнява функциите си на кмет на кметство, тъй като беше с мярка „задържане под стража”, после – под домашен арест, а след това отново в ареста.

Според ВАС в случая е налице хипотезата на чл.42, ал.1, т.10 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, даваща основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета и Общинската избирателна комисия неправилно е отказала да ги прекрати.

Изгоря сграда, собственост на свидетел срещу Ценко ЧоковИнцидентът се случва часове преди поредно заседание в Специализирания съд срещу групата на бившия кмет на Галиче. От полицията са категорични, че става въпрос за палеж

Кметът на кметство не може да ползва неплатен отпуск, който съобразно разпоредбата на чл.160 от КТ се разрешава по преценка на работодателя. Тъй като кметът на кметство няма работодател, който да извърши преценката и да разреши ползване на неплатен отпуск, в след 24 ноември 2016 г. е налице неоснователно неизпълнение на функциите на кмет, което дава основание за предсрочно прекратяване на пълномощията, аргументира се съдът.

Решението е окончателно, а Общинската избирателна комисия има срок две седмици, с които да прекрати мандата на Чоков.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре