Въпреки градушките и пороите, които заляха страната от вчера, няма нито евакуирани, нито бедстващи хора.

В момента най-критично е в Плевенска област, по-специално в град Плевен и село Пордим. Там, вследствие на запушени шахти и паднали дървета, има наводнени части от улични платна, мазета, каза комисар Тошко Бързилов, началник на оперативния център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Много снимки и видеоматериали от градушката в различни части на страната получихме в "Аз, репортерът".

Градушка и порой унищожиха градини и улици в град Две могили. Цялата община заедно с общините Бяла, Борово и Ценово са сред най-засегнатите от снощната силна буря. В Две могили градушката е ударила на два пъти, като вторият път е била придружена от силен дъжд и вятър, съобщи БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

В София ситуацията е спокойна. От вчера, когато започнаха валежите, досега са подадени 17 сигнала, по-специално за паднали дървета и запушени шахти заради падналата листна маса и градушката, добави той.

Обстановката би могла да се усложни в Северна България, където е обявен оранжев код за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище, Русе. Към настоящия момент обстановката там е спокойна, въпреки че има превалявания, каза още Бързилов.

Вижте във видеото каква беше ситуацията в София сутринта и сигнали на наши зрители за градушката, паднала в различни части на страната:

Предстоят още порои, потопи и градушки, съобщи синоптикът на bTV Емил Чолаков.

Бурите се изнасят в източна посока, но в следващите часове и през нощта в Северна и Източна България ще падне още много дъжд и градушка.

От началото на валежната обстановка до момента най-много дъжд е паднал в Кнежа – 105 л/кв.м, 70 л/кв. м са паднали във Враца, 50 л/кв. м – в Плевен 50.

Вижте във видеото какво време ни очаква в близките часове:

От пожарната съветват, ако попаднете в критична ситуация, да спазвате указанията на пожарникарите и полицаите и да не се поддавате на паника.