Министерството на външните работи има обосновано опасение, че сумата от 1,2 млн. лева, предвидена за организацията на избори в чужбина, би могла да се окаже недостатъчна.

Това заяви главният секретар на МВнР Веселин Вълчев по време на брифинг в министерството, посветен на организацията на изборите извън страната.

"Новият Изборен кодекс дава по-облекчена процедура за откриване на секции и по силата на тези разпоредби ние вече имаме автоматическа даденост от 293 секции, за които ние имаме основания да считаме, че биха били между 350 – 400", обясни Вълчев.

По думите му, ако се борави с "по-негативната от финансовата гледна точка" прогноза за 400 секции, има опасение, че сумата може да се окаже недостатъчна. За европейските избори имахме 167 секции и бюджет от 710 000 лева, а увеличението от 167 на 400 представлява увеличение с 240%, изчисли Вълчев. В същото време увеличението на сумата е под 180%, което дава основание за опасенията.

Подобен прецедент с недостиг на предварително предвидените средства вече съществува и тогава парите ще бъдат компенсирани от бюджета на МВнР, за да не се допусне възпрепятстване на изборния процес, обясниха от външно министерство.

Все още не е ясно точно колко и къде ще бъдат секциите извън страната, но на база Изборния кодекс и активността за последните пет години ЦИК е посочила минималната бройка от 293 секции, обясни Красимир Божанов от МВнР.

Участник в изборния процес извън страната винаги е приемащата държава, която има своите условия и ние трябва да се съобразяваме с тях, обясни зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова. Всяка страна дава своето съгласие спрямо своето законодателство, като има държави с ясно разписани правила и изисквания. До този момент имаме получено съгласие от Италия и Испания и очакваме такива от Великобритания, Гърция, Русия, Германия, Франция и Турция. Обикновено разрешенията пристигат към края на август или началото на септември и на този етап няма основание за притеснение, обясни Тодорова. По информация от последните минути е получено разрешение и за провеждане на избори в Украйна, съобщи по-късно в отговор на журналистически въпрос Тодорова.

МВнР работи в непрекъснат диалог с ЦИК и изпълнява решенията на комисията, като съгласно законодателството министерството няма компетентност за самостоятелни инициативи и действия, а единствено прилага решенията на ЦИК, обясни Тодорова. Всичко предвидено от закона към този момент е спазено и изпълнено в срок до момента, гарантира тя. Осъществени са всички подготвителни действия, а в момента тече подаването на заявления за гласуване извън страната и съответно изготвянето на предложения за създаване на секции.

Предстои да бъде определен броят на служителите на МВнР, които ще бъдат командировани за изборите извън страната в различните секции в други държави, като той и ще зависи от броя на секциите. Има държави, които поставят условия по отношение на обезпечаване на сигурността, обясни зам.-министърът. /