„Знаете, че няма процедура за оттегляне на номинация. След като обаче едно правителство на суверенна държава е пренасочило политическата си подкрепа в определена посока, това е релевантната номинация, която ще бъде вземана предвид от тук нататък и ще бъде подкрепяна от българското правителство”, каза външният ни министър Даниел Митов след заседанието на Министерския съвет.

На него беше взето решение от тук насетне кандидатът ни за генерален секретар на ООН да е Кристалина Георгиева, а не Ирина Бокова.

В тази ситуация оставяме на преценката на г–жа Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание, посочи още Митов.

По-рано пред в. „24 часа” Ирина Бокова коментира, че не вижда причина да се оттегли.

„Това не се случва в нито една друга държава и с нито един от другите кандидати (…) Казвала съм нееднократно, че се води такава кампания срещу мен. Въпреки всичко успях да остана в състезанието. Мисля, че именно затова се опитват да ме отстранят с пиар кампании, със задкулисни сделки, с натиск върху премиера. Бих искала да посоча още, че тази долна кампания вреди на доброто име на страната ни. Трябва да си даваме сметка за това”, каза тя пред изданието.

„Не смятам изобщо за какъвто и да било проблем фактът, че г-жа Кристалина Георгиева е европейски комисар, тя е дълбоко уважаван навсякъде по света човек. Ние сме взели решението си на базата реалността, на базата на факти и анализ, а не на базата на спекулации и най-различни прищевки и желания”, каза още външният ни министър.

„Това е трудно решение, но беше необходимо, за да дадем още един шанс на България и на източноевропейската група. Кандидатите, които виждате, са далеч пред г-жа Бокова (…) Взехме тежко, но базирано на реалността решение. Кампанията няма да е лесна, но това решение е необходимо”, повтори Митов.

По въпроса дали той или който и да е друг са лобирали за другиго, а не за Бокова, Митов каза, че той, българското правителство, премиерът и президентът не са си позволили по никакъв начин да се отклоняват от официално заявените позиции и подкрепа за номинацията до момента.

„Всички спекулации, които се появиха по медиите, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри, на държави-членки на Съвета за сигурност, за да им обяснявам кой ще бъде сменян и кой не, са лъжи. Който твърди такова нещо, е лъжец или борави с неточна информации. Или е подведен, или съвсем умишлено лъже“, подчерта външният министър.

Вижте още от изказването му във видеото:

  • Ирина Бокова за смяната ѝ: България попадна в нелепо положение
  • Официално: Антониу Гутериш е новият генерален секретар на ООН
  • „Форбс” за смяната Бокова – Георгиева: Премиерът трябваше вече да е подал оставка
  • БСП и ГЕРБ в спор имаше ли гаф с представянето на България в надпреварата за ООН
  • Бойко Борисов: Няма да подам оставка, Ирина Бокова прояви нахалство
  • Даниел Митов: Ирина Бокова нямаше никакви шансове да стане генерален секретар на ООН
  • Опозицията иска оставката на премиера заради провала с кандидатурите за шеф на ООН (ОБНОВЕНА)
  • Кристалина Георгиева във „Фейсбук“: За мен беше чест, успех на Антониу Гутериш
  • Нито Кристалина, нито Ирина – реакциите от социалните мрежи
  • Ирина Бокова събра повече гласове от Кристалина Георгиева