Уволненият миналата година Ваньо Танов ще бъде върнат начело на Агенция „Митници”. Това обяви във вторник служебният финансов министър Румен Порожанов.

Имах разговор с директора на Агенция „Митници” Павел Тонев и днес ще подпиша молбата за неговото освобождаване и на негово място ще е Ваньо Танов. Той е единственият човек, който може да вкара в ред проблемите в Агенция "Митници". Надявам се да се сформира експертен екип, който да се занимава с подобряване на събираемостта на тази агенция, която към момента е незадоволителна", заяви той.

При анализ на приходните агенции, направен от министерството, се е оказало, че по-слабата агенция, която очертава големите дефицити в приходната част, е агенция "Митници", допълни министърът.

Малко по-късно от пресцентъра на финансовото министерство изпратиха съобщение за рокадата, в което се казва, че под ръководството на Танов в агенцията "бяха въведени положителни практики, водещи до нарастване на ефективността на работата на администрацията при прилагане на митническото и данъчно законодателство и до повишаване на събираемостта на приходите".

 

Самият Танов се е съгласил веднага да приеме поста, защото познава ситуацията в агенцията доста добре. Като мотив той посочи лошите приходи за тази година.

Запитан за скандала с Михаил Михов (Мишо Бирата), в който беше замесен преди години, той отговори: "Там няма скандал въобще. (..) Нали имаше комисия, имаше решения, това коието аз съм свършил е да отнема лиценза на Мишо Бирата".

Ваньо Танов се раздели с директорския пост в агенцията през август 2013 година по заповед на бившия финансов министър Петър Чобанов. Отстраняването му се забави с близо два месеца заради здравословното му състояние.

Той оглави Агенция „Митници” на 6 август 2009 г. след идването на власт на ГЕРБ. Той бе една от ключовите фигури по време на управлението на Бойко Борисов. Неговото има беше замесено в скандала с изтеклия запис на телефонен разговор по скандала с Мишо Бирата, станал известен като "Ало, Ваньо".

Разговорът създаваше подчертано убедително усещане за политически натиск върху митниците - до степен министър-председател да се обажда и да нарежда да бъде спряна проверка.

Преди този епизод Танов беше директор на Националната служба „Борба с организираната престъпност" в МВР от 2005 г. до 2007 г., когато подаде оставка.

През 2002 г. оглави РДВР-Русе, след като от 1995 г. бе началник на Второ РПУ-Русе.