Вотът на недоверие няма нищо общо с европредседателството. Никой не може да пречи на българското правителство, освен ако то самото не си пречи. Това каза в предаването „Лице в лице” Валери Жаблянов, зам.-председател на НС от „БСП за България”.

„Мотивите за вота за несправяне в борбата с корупцията на правителството не е нужно да бъдат допълнително аргументирани. За нас представляваше трудност какво да не се напише в мотивите, а не как да се направят мотивите, защото примерите за корупция в различни области на управлението, на живота, са толкова многобройни и така пред очите на обществото, че не знам дали е необходимо някакви специални органи да се занимават с този въпрос. Той се е превърнал в обществена болест”, допълни той.

Конкретните примери са някаква илюстрация на общата законова безпомощност на това правителство и на правителството преди него, също на г-н Борисов, допълни Жаблянов.

Според него може и такъв вот да има – за цялостно творчество, защото "там творчеството надмина всички представи за явлението".

Въпросът е за контрол от страна на държавата върху процесите, които благоприятстват корупцията в България, допълни той.

Сред мотивите за вота на недоверие Жаблянов изброи:

Липсата на контрол върху търговията и обмитяването на акцизните стоки – лошият контрол или заниженият контрол;

Благоприятстването и покровителстването на корупционни схеми по места в местната власт, които са свързани с финансиране и институции на централно ниво;

Третата група въпроси са свързани с острото недоволство, изразено от организации на бизнеса, по специално касаещи изпълнението на обществените поръчки.

"Публична тайна е, че ограничен кръг фирми печелят обществените поръчки в областта на пътното строителство, в областта на строителството като цяло, благоустройството – всички онези дейности, които бяха финансирани с европейско финансиране".

Нашата работа е да покажем законовите недостатъци на сегашния нормативен ред, който, благоприятства това явление, коментира още Жаблянов.

Имаше разговори за вота на недоверие с ДПС, но имаше различия по темата още в хода на самите разговори, каза зам.председателят на НС.

За да бъде общ вотът, те предлагаха три – четири други теми, включително демографските проблеми, здравната политика, социалната политика, обясни Жаблянов.

По думите му вотът не е предварително обречен, ако се промени парламентарното мнозинство.

"Нека да решат патриотите дали това, което г-н Симеонтов каза е истина или не е. Миналата година с плажовете, когато каза, че концесиите се разпределят в резултат на корупция в Министерството на туризма".

Какво се промени – прие се един нов Закон за концесиите, който също отваря вратата за злоупотреби.

Във връзка с Истанбулската конвенция и с решението на БСП да гласува срещу ратификацията й, Жаблянов каза, че аргументът срещу нея са текстовете в конвенцията, които отделят социалната роля на пола от неговата биологична същност и противоречат на здравия човешки разум.

„Това е революция и тя се случва пред очите на всички. Всички виждаме резултатите от този нов тип полови отношения, коментира още Жаблянов.

Въпросът за насилието върху жените и въпросът за отношенията между половете – не виждам къде е пресечната точка, което ме кара да мисля, че самата конвенция няма за цел единствено защитата на жените от насилие, допълни той.

В доклада на ДАНС за контрабандата има констатации, че от страна на изпълнителната власт не са предприети необходимите действия, въпреки наличието на достатъчно информация, за преустановяване на практики, които са господствали години наред в някои области на митническото облагане.

Когато се разсекрети докладът,  ще стане ясно, че правителството е бездействало. Такава е констатацията на самия доклад, каза още Жаблянов.