Валери Симеонов се запознал с предложения и вече настоящ министър на икономиката Емил Караниколов едва вчера. Караниколов е предложен от „Обединените патриоти” за поста по препоръка на Волен Сидеров от „Атака”, поясни Симеонов в студиото на „Лице в лице”.

„Нищо чудно няма. Караниколов е от квотата на „Атака”, с Нено Димов (министър на околната среда и водите – б.р.) също се запознах вчера, той е от ВМРО”, допълни още новият вицепремиер Симеонов. По повод назначението на Димов, Симеонов каза, че с неговата кариера е по-запознат и знае за какъв човек става въпрос.

„Ние сме коалиция от три партии, всяка партия си носи политическата отговорност. Волен Сидеров го представи като способен млад човек с кариера в бранша, ние не можем да откажем на коалиционен партньор”, каза Симеонов.

По думите му бъдещето на всеки един от министрите на „Обединените патриоти” зависи от тяхното лично представяне. В коалицията е заложен и вариант за смяна на министър, ако не оправдае възложеното му доверие.

На въпрос дали гарантира за Караниколов, Симеонов отговори: „Какво означава да гарантирам? Предлагаш определен кадър и поемаш отговорността за неговото поведение? Да се закълна, че този човек ще остане същият след 4 години ли? Ние ще направим всичко тези хора да не посрамят коалицията”.

Симеонов заяви, че той лично има доверие на всички в ГЕРБ. „Не мога да си позволя да се съмнявам в когото и да било. Гледан на тях като на един екип, с който трябва да изнесем една огромна тежест”, поясни още той.

Новият пост

„Аз не съм човек, на който може да се разпореди какво да направи, но приех този пост”, каза Валери Симеонов за новото си назначение като вицепремиер с ресор икономическа и демографска политика.

„Не исках особено, но съм дисциплиниран човек”, допълни още Симеонов.

По думите му новият пост в кабинета „Борисов 3” включва в себе си широк спектър от ангажименти по отношение на отделните ресори.

„Отговорността е тежка и мащабна и след като съм натоварен със задачата за демографския срив, трябва да понеса своето бреме”, допълни още Симеонов.