„Напоследък нямаме диалог с Бойко Борисов и коалиционните партньори. От два месеца не сме правили коалиционен съвет. Управлението е общо и отговорността е обща”. Това обяви в предаването „Лице в лице” вицепремиерът Валери Симеонов (Обединени патриоти).

Той е поискал от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на следващата седмица да се състои политически съвет между партиите в управляващата коалиция.

По думите му един от основните проблеми са безпринципните партийни назначения. Оплака се също от диспропорция в назначенията – не отговаряли на пропорцията на ГЕРБ и Обединените патриоти в парламента.

По случая с „Дунарит” той поканил на среща в кабинета си и икономическия министър Емил Караниколов и един от собствениците на дружеството Емилиян Гебрев, за да изложат аргументите си. Симеонов е притеснен от огромното количество боеприпаси, складирани района на Бургас, които чакали да тръгнат към Индия.

Поискал съм и от единия и от другия да ми дадат доклад и становище за взаимоотношенията между „Емко“ и „Кинтекс“. Надявам се до дни проблемът да бъде решен“, уточни вицепремиерът. По негова информация проблемът е, че „Емко“ седи на входа изхода на ВМЗ-Сопот.

За уволнението на шефа на Дирекцията за национален строителен контрол Милка Гечева, което той оповести в профила си във „Фейсбук”, а после регионалното министерство опроверга, той каза: „Приемете го като информация в аванс”.

Относно проверките за шума по Черноморието Симеонов, че акциите са били срещу хората, които отиват в „Слънчев бряг”, за да упражняват звуков терор върху стотици хиляди почиващи. „Всичко това, за да могат някакви си тарикати, да вадят големи печалби. Оборотите им са по 100 000 лв. за вечер”, коментира още Симеонов.

Той ще настоява за закриване на дружеството „Слънчев бряг” АД, което се е превърнало в звено на корупция.

Другият проблем по Черноморието било укриването на приходи и така в хазната влизали годишно по 6,5 млрд. лв. вместо 11 млрд. лв.

Валери Симеонов ще даде на прокурор ТЕЦ „Марица Изток” заради сделка за варовик и заради същата сделка ще настоява да се отнеме лиценза на „Българска стокова борса”.