Вицепремиерът по икономическата и демографската политика и съпредседател на „Обединените патриоти“ Валери Симеонов отново ядосано разкритикува коалиционните си партньори от ГЕРБ.

Във фейсбук профила си той написа, че депутати от ГЕРБ и ДПС са променили приетия Закон за концесиите „по най-подлия начин“ и така „ще продължи по най-непрозрачен начин“ раздаването на концесии „на приближени фирми и групировки“.

При това ръководство на Министерството на туризма „България няма да има съвременен и прозрачно-регламентиран туризъм. Това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция“, пише той.

Равносметката, която прави, е че плажове на „Слънчев бряг“, Несебър и Созопол ще бъдат в ръцете на ВИС, а ивици в Поморие – при Маргините, и пр.

Значително по-сдържан беше депутатът Борис Ячев от "Обединени патриоти": "Бихме се чувствали предадени, ако има някакви обещания и те не са изпълнени. Имало е едно гласуване на ГЕРБ с ДПС. Това не означава, че коалицията се е разпаднала и има ново мнозинство в парламента".

ДПС също не видя опасност за управлението, но защити концесионерите, за които Симеонов твърди, че получават плажовете по непрозрачен начин. "Да се внеменява, че всички  концесионери са лоши показва едно безсилие", каза Халил Летифов.

Цветан Цветанов се въздържа от коментар в дейтали, но обясни, че няма пропукване в коалицията: "Много уважавам Симеонов и ще се въздържа от коментар. Към настоящия момент нямаме проблем с колегите от мнозинството".

Ето и пълния текст на публикацията му:

„Пак ни извъртяха! Депутати от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин  – чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Концесиите на плажовете ще се определят от Министъра на туризма, а не по общия ред, определен от закона за концесиите. Това означава, че ще продължи по най-непрозрачен начин раздаването за по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки. Явно при това ръководство на Министерството, България няма да има съвременен и прозрачно-регламентиран туризъм. Това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция. Благодаря на колегите от Обединени патриоти, които се противопоставиха на предложението в пленарна зала. За съжаление, такива са правилата на демокрацията – ДПС+ГЕРБ - 100 „за“ срещу 43 „против“.
И така, равносметката е:
Слънчев бряг север – Маджо
Слънчев бряг юг – ВИС
Несебър юг – ВИС
Поморие централен – братя Маргини
Бургас север – братя Маргини
Созопол Харманите – ВИС
Созопол централен – подготвен за братя Маргини и т.н., и т.н.
Сараите на Доган – плаж Отманли – ДПС
На печелившите  – Весела Коледа и честити нови 20 години концесии!“

Миналата седмица Симеонов заяви, че премиерът Бойко Борисов „го е изработил“ за втория лифт на Банско. Именно Симеонов беше вносител на отложената точка за втория лифт на Банско. Очаква се тя да се гледа на 28 декември, на последното заседание на министрите за годината. Впоследствие от ГЕРБ обявиха, че управляващата коалиция е стабилна.