Вътрешният министър Валентин Радев се срещна с лидерите на седемте синдиката на МВР.

Очаквам диалогичност, сътрудничество, да работим заедно, за да подобрим нещата, които са положителни и да търсим решение на проблемите. Първото нещо, за което се договорихме, е да бъде направен функционален модел и анализ на дублиращи се функции в министерството.

Основните приоритети в работата ще бъдат борба с битовата престъпност и войната по пътищата – заяви министър Валентин Радев, цитиран от пресцентъра на МВР.

Снимка: МВР

На въпрос какво означава функционален модел и означава ли това, че ще се стигне до съкращения, вътрешният министър отговори:

„Вие веднага се хващате за съкращенията. Функционален модел означава да се види структурата на министерството. През годините към него има много добавени структури. Например 112, КАТ, регистрации и др. Като се направи този функционален модел ще се види най-малкото дали има дублиране на дейности. Не може да имаш обществени поръчки в една мегадирекция и обществени поръчки в една нова дирекция, която е временно създадена с някаква цел. Всичко ще бъде поправено с диалог“, предаде БГНЕС.

Радев обясни, че става дума за подобрения и все още не става дума за никакви съкращения. „Все още не знам какво ще излезе от този функционален модел и какво ще бъде преструктурирано“, каза вътрешният министър, но не изключи да има сливания и разделяния на дирекции в МВР.

Министърът подчерта, че е открит за разговори и срещи и изрази увереност, че с помощта на синдикатите, които изразяват мнението на мнозинството във ведомството, ще се подобри работата му.

Снимка: МВР

Министър Радев  уточни, че председател на Съвета за социално партньорство ще бъде заместник- министър Стефан Балабанов.

По думите на инж. Венцислав Станков, председател на синдиката на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“, на срещата  са поставени редица въпроси, свързани с реформите на МВР, подобряването на условията на труд, повишаването на доходите и материалното осигуряване на служителите.

Друг акцент е бил поставен върху изграждането на функционален модел, с помощта на който да се отговори на потребностите на обществото в областта на сигурността.

На срещата бяха представени Синдикалната федерация на служителите в МВР, Националният синдикат на гражданската администрация в МВР, Сдружение „Синдикат на служителите в МВР”, Сдружение синдикален алианс „Сигурност”, Сдружение „Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” и Национален синдикат „Полиция” – Хасково.